Polacy nie doceniają tych owoców, a właśnie ruszył sezon. Są w każdym dyskoncie

Chociaż wszyscy tęsknią już za soczystymi truskawkami i słodkimi malinami, to smaczne owoce kupić można również zimą. Mowa tutaj oczywiście o egzotycznych odmianach, które przyjeżdżają z różnych stron świata. Zamiast jednak po raz kolejny kupować mandarynki czy pomarańcze, sięgnij po będące nieco w cieniu liczi.

Jeden z najlepszych zimowych owocówJeden z najlepszych zimowych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na sklepowych półkach najczęściej leży zapomniane, bo mało osób decyduje się wrzucić je do koszyka. Liczi to owoc egzotyczny, który można przygotować na różne sposoby: piec, spożywać na surowo lub suszyć. Jego słodki smak doskonale komponuje się z sałatkami, lodami oraz ciastami. Ekstrakt z liczi jest również wykorzystywany w kosmetykach, takich jak wody toaletowe i balsamy do ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Czym jest liczi?

Liczi, znane także jako śliwka chińska lub bliźniarka smaczna, po raz pierwszy opisał polski jezuita Michał Boym. To drzewo tropikalne rosnące w ciepłych rejonach, jak Chiny, Indie, Japonia, Australia, Afryka i USA. Kwiaty liczi są drobne i żółte, a owoce kuliste, półokrągłe lub podłużne, zebrane w grona, przypominające wyglądem truskawki lub maliny.

Liczi ma liczne właściwości prozdrowotne
Liczi ma liczne właściwości prozdrowotne © Pixabay

Zewnętrzna różowa skórka liczi jest łamliwa i pokryta wypustkami. Ze względu na szybkie psucie się, owoce najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu.

Jak kupić liczi?

W przeciwieństwie do bananów liczi nie dojrzeje po zebraniu. Warto więc wybierać owoce, których skórka ma brązowo-czerwony kolor, a owoce są jędrne i sprężyste.

Liczi należy obrać ze skórki
Liczi należy obrać ze skórki © Adobe Stock

Zewnętrzna różowa skórka liczi jest łamliwa i pokryta wypustkami. Ze względu na szybkie psucie się, owoce najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu.

Zdrowy owoc

Liczi jest bogate w witaminę C, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawiera także minerały, takie jak fosfor, magnez, selen, wapń, żelazo, mangan, oraz witaminy E, niacynę i ryboflawinę.

Dlaczego warto jeść liczi?
Dlaczego warto jeść liczi? © Licencjodawca | unknown

Polifenole w liczi pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zwiększyć poziom "dobrego", przyczyniając się do ochrony przed miażdżycą. Ekstrakt z dużą zawartością polifenoli może zapobiegać nowotworowi piersi i niszczyć komórki raka wątroby. Potas w liczi wspiera pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Owoce są niskokaloryczne (66 kcal na 100 g), ale zawierają dużo cukrów prostych, na które powinny uważać osoby borykające się z cukrzycą.

Liczi można dodawać do deserów i potraw, w tym mięs i owoców morza, zwłaszcza krewetek. Popularne są również syropy, kompoty i drinki na bazie tej rośliny. W Chinach suszone liczi przypomina rodzynki i można je kupić także w syropie, gdzie charakteryzują się intensywnym słodkim smakiem i aromatem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯