InspiracjePolacy nie doceniają tych owoców, a właśnie ruszył sezon. Są w każdym dyskoncie

Polacy nie doceniają tych owoców, a właśnie ruszył sezon. Są w każdym dyskoncie

Chociaż wszyscy tęsknią już za soczystymi truskawkami i słodkimi malinami, to smaczne owoce kupić można również zimą. Mowa tutaj oczywiście o egzotycznych odmianach, które przyjeżdżają z różnych stron świata. Zamiast jednak po raz kolejny kupować mandarynki czy pomarańcze, sięgnij po będące nieco w cieniu liczi.

Jeden z najlepszych zimowych owoców
Jeden z najlepszych zimowych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na sklepowych półkach najczęściej leży zapomniane, bo mało osób decyduje się wrzucić je do koszyka. Liczi to owoc egzotyczny, który można przygotować na różne sposoby: piec, spożywać na surowo lub suszyć. Jego słodki smak doskonale komponuje się z sałatkami, lodami oraz ciastami. Ekstrakt z liczi jest również wykorzystywany w kosmetykach, takich jak wody toaletowe i balsamy do ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Czym jest liczi?

Liczi, znane także jako śliwka chińska lub bliźniarka smaczna, po raz pierwszy opisał polski jezuita Michał Boym. To drzewo tropikalne rosnące w ciepłych rejonach, jak Chiny, Indie, Japonia, Australia, Afryka i USA. Kwiaty liczi są drobne i żółte, a owoce kuliste, półokrągłe lub podłużne, zebrane w grona, przypominające wyglądem truskawki lub maliny.

Liczi ma liczne właściwości prozdrowotne
Liczi ma liczne właściwości prozdrowotne© Pixabay

Zewnętrzna różowa skórka liczi jest łamliwa i pokryta wypustkami. Ze względu na szybkie psucie się, owoce najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu.

Jak kupić liczi?

W przeciwieństwie do bananów liczi nie dojrzeje po zebraniu. Warto więc wybierać owoce, których skórka ma brązowo-czerwony kolor, a owoce są jędrne i sprężyste.

Liczi należy obrać ze skórki
Liczi należy obrać ze skórki© Adobe Stock

Zewnętrzna różowa skórka liczi jest łamliwa i pokryta wypustkami. Ze względu na szybkie psucie się, owoce najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu.

Zdrowy owoc

Liczi jest bogate w witaminę C, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawiera także minerały, takie jak fosfor, magnez, selen, wapń, żelazo, mangan, oraz witaminy E, niacynę i ryboflawinę.

Dlaczego warto jeść liczi?
Dlaczego warto jeść liczi?© Licencjodawca | unknown

Polifenole w liczi pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zwiększyć poziom "dobrego", przyczyniając się do ochrony przed miażdżycą. Ekstrakt z dużą zawartością polifenoli może zapobiegać nowotworowi piersi i niszczyć komórki raka wątroby. Potas w liczi wspiera pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Owoce są niskokaloryczne (66 kcal na 100 g), ale zawierają dużo cukrów prostych, na które powinny uważać osoby borykające się z cukrzycą.

Liczi można dodawać do deserów i potraw, w tym mięs i owoców morza, zwłaszcza krewetek. Popularne są również syropy, kompoty i drinki na bazie tej rośliny. W Chinach suszone liczi przypomina rodzynki i można je kupić także w syropie, gdzie charakteryzują się intensywnym słodkim smakiem i aromatem.

Wybrane dla Ciebie