Polacy wrzucają je na grilla. Jeden składnik zamieni kiełbaski w truciznę

Sezon na grillowanie w pełni, na ruszcie skwierczą kiełbaski, na stole czekają dodatki. Zanim jednak mięso trafi na ogień, sprawdź dokładnie etykietę. Te składniki kategorycznie powinny wykluczyć grillowanie.

Nie wszystkie kiełbaski nadają się na grillaNie wszystkie kiełbaski nadają się na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polacy uwielbiają grillować, a samo grillowanie jest ważnym elementem kultury w Polsce, szczególnie w ciepłe dni. To okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi, wspólnego świętowania i celebrowania urlopu. Wśród najchętniej wybieranych produktów na grilla dominuje kiełbasa. W sklepowych lodówkach czeka już zapakowana, kusząc już zza foliowego opakowania. Kiełbasa kiełbasie nierówna i nie chodzi tu tylko o smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Najgorsza kiełbasa na grilla

Chociaż regulacje dotyczące żywności są dość surowe, to nie oznacza, że wszystko służy naszemu zdrowiu. Tak jest w przypadku kiełbas na grilla, w składzie których dopatrzeć się można azotynu sodu (E250). To powszechnie znany w przemyśle spożywczym konserwant, którego głównym zadaniem jest zapobieganie rozwojowi groźnych bakterii, takich jak Clostridium botulinum, odpowiedzialnych za botulizm. Pomaga także zachować apetyczny, różowy kolor mięsa i może również poprawić smak. Wydawać by się mogło, że to dobre rozwiązanie, wszak azotyn pomaga zapobiegać zatruciom. W grillowej rzeczywistości nie jest jednak tak kolorowo.

Od składu kiełbasy z grilla będzie zależał jej smak
Od składu kiełbasy z grilla będzie zależał jej smak © Canva | Julia Filirovska

Problem pojawia się, gdy produkty zawierające azotyn sodu poddawane są obróbce w wysokich temperaturach, przekraczających około 130-150 stopni Celsjusza. W takich warunkach E250 może wchodzić w reakcję z aminami, które naturalnie występują w mięsie. W rezultacie powstają tak zwane nitrozoaminy. Naukowcy od dawna badają te związki, a część z nich została uznana za potencjalnie rakotwórcze (karcynogenne).

Jak wybrać kiełbasę na grilla?

Producenci są świadomi zagrożeń, jakie płyną z obecności nitrozoamin. Z tego powodu do kiełbasy dorzucają przeciwutleniacze, które mają ograniczyć tworzenie się tych związków. Wśród nich znaleźć można askorbinian sodu (E301) czy kwas izoaskorbinowy (E315). Ryzyko jest mniejsze, ale nie spada do zera, o czym trzeba pamiętać.

Tymczasem rozwiązanie niebezpiecznego problemu jest proste. Wystarczy podczas zakupu przyjrzeć się etykiecie i nie wkładać do koszyka kiełbas, które na liście składników mają azotyn sodu. Jeśli masz w domu kiełbasę z azotynem sodu, rozważ inne metody przygotowania, które nie wiążą się z tak wysoką temperaturą, np. gotowanie.

Są producenci, którzy nie sięgają po ten dodatek, więc produkcja takich wyrobów zdecydowanie jest możliwa. To nasze wybory kształtują rynek, więc warto stawiać na jakościowe produkty.

Źródła:

  • Herrmann, S. S. (2014). N-nitrosamines in processed meat products – analysis, occurrence, formation, mitigation and exposure. National Food Institute, Technical University of Denmark.
  • Deveci, G., & Acar Tek, N. (2023). N-Nitrosamines: a potential hazard in processed meat products. Journal of the Science of Food and Agriculture

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak