Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy

Kebab to bezapelacyjnie król polskiej gastronomii fast food. Niestety, popularność kebabów nie idzie w parze z ich jakością. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały szokujące rezultaty: w aż 80 proc. lokali wykryto nieprawidłowości.

Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowyPolacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lutsenko Oleksandr
Marcin Michałowski

Kebab, jedno z najpopularniejszych dań ulicznych w Polsce, zyskał ogromną popularność dzięki swojej dostępności i przystępnej cenie. Codziennie spożywa go około pięć milionów Polaków, a liczba punktów serwujących ten przysmak sięga 25 tysięcy. Jednak wyniki kontroli przeprowadzone przez służby odpowiedzialne za jakość żywności mogą wywołać niepokój wśród konsumentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Skandaliczne wyniki kontroli

Jednak za popularnością idą niepokojące doniesienia. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały, że w 80 procentach lokali z kebabami wykryto nieprawidłowości. W blisko 75 procentach przypadków problemem były składniki, których w daniu zwyczajnie nie było.

Mięso znika z kebabów

Ostatnie kontrole przeprowadzone przez TVN Uwaga ujawniły szokujące dane na temat składu kebabów sprzedawanych w Polsce. W 80 procentach badanych lokali stwierdzono nieprawidłowości związane z deklarowanym składem dań. W 75 procentach przypadków wykryto składniki, które nie były wymienione w menu, a w ponad połowie kebabów brakowało deklarowanego mięsa, takiego jak baranina. Zamiast niej często pojawiał się kurczak, co stanowi poważne naruszenie zaufania konsumentów.

Warto zaznaczyć, że w wielu próbkach kebabów znaleziono soję, mimo że dania te nie były oznaczone jako wegetariańskie. Michał Dąbrowski z Laboratorium SGS Polska, które przeprowadzało badania, podkreślił, że żaden z testowanych kebabów nie zawierał baraniny, mimo że sprzedawcy deklarowali jej obecność. W jednej z próbek 64 procent stanowiło DNA kurczaka, 32 procent wołowiny i 4 procent indyka, podczas gdy druga próbka, reklamowana jako wołowina, zawierała indyka, soję, pszenicę, kukurydzę i żyto.

Potrzeba większej transparentności w branży kebabów

Wyniki kontroli wykazują, że branża kebabów w Polsce wymaga natychmiastowej poprawy w zakresie transparentności i uczciwości wobec konsumentów. Sytuacja jest alarmująca, ponieważ soja jest często stosowana jako zamiennik mięsa, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia osób uczulonych na ten składnik. Dodatkowo, używanie kurczaka zamiast baraniny czy wołowiny wprowadza konsumentów w błąd i oszukuje co do wartości odżywczej dania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser