Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy

Kebab to bezapelacyjnie król polskiej gastronomii fast food. Niestety, popularność kebabów nie idzie w parze z ich jakością. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały szokujące rezultaty: w aż 80 proc. lokali wykryto nieprawidłowości.

Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowyPolacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lutsenko Oleksandr
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Kebab, jedno z najpopularniejszych dań ulicznych w Polsce, zyskał ogromną popularność dzięki swojej dostępności i przystępnej cenie. Codziennie spożywa go około pięć milionów Polaków, a liczba punktów serwujących ten przysmak sięga 25 tysięcy. Jednak wyniki kontroli przeprowadzone przez służby odpowiedzialne za jakość żywności mogą wywołać niepokój wśród konsumentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Skandaliczne wyniki kontroli

Jednak za popularnością idą niepokojące doniesienia. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały, że w 80 procentach lokali z kebabami wykryto nieprawidłowości. W blisko 75 procentach przypadków problemem były składniki, których w daniu zwyczajnie nie było.

Mięso znika z kebabów

Ostatnie kontrole przeprowadzone przez TVN Uwaga ujawniły szokujące dane na temat składu kebabów sprzedawanych w Polsce. W 80 procentach badanych lokali stwierdzono nieprawidłowości związane z deklarowanym składem dań. W 75 procentach przypadków wykryto składniki, które nie były wymienione w menu, a w ponad połowie kebabów brakowało deklarowanego mięsa, takiego jak baranina. Zamiast niej często pojawiał się kurczak, co stanowi poważne naruszenie zaufania konsumentów.

Warto zaznaczyć, że w wielu próbkach kebabów znaleziono soję, mimo że dania te nie były oznaczone jako wegetariańskie. Michał Dąbrowski z Laboratorium SGS Polska, które przeprowadzało badania, podkreślił, że żaden z testowanych kebabów nie zawierał baraniny, mimo że sprzedawcy deklarowali jej obecność. W jednej z próbek 64 procent stanowiło DNA kurczaka, 32 procent wołowiny i 4 procent indyka, podczas gdy druga próbka, reklamowana jako wołowina, zawierała indyka, soję, pszenicę, kukurydzę i żyto.

Potrzeba większej transparentności w branży kebabów

Wyniki kontroli wykazują, że branża kebabów w Polsce wymaga natychmiastowej poprawy w zakresie transparentności i uczciwości wobec konsumentów. Sytuacja jest alarmująca, ponieważ soja jest często stosowana jako zamiennik mięsa, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia osób uczulonych na ten składnik. Dodatkowo, używanie kurczaka zamiast baraniny czy wołowiny wprowadza konsumentów w błąd i oszukuje co do wartości odżywczej dania.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie