WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy

Kebab to bezapelacyjnie król polskiej gastronomii fast food. Niestety, popularność kebabów nie idzie w parze z ich jakością. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały szokujące rezultaty: w aż 80 proc. lokali wykryto nieprawidłowości.

Polacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowyPolacy zajadają się na potęgę, bo są tanie i łatwo dostępne. Wyniki kontroli przyprawiają o zawrót głowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lutsenko Oleksandr
Marcin Michałowski

Kebab, jedno z najpopularniejszych dań ulicznych w Polsce, zyskał ogromną popularność dzięki swojej dostępności i przystępnej cenie. Codziennie spożywa go około pięć milionów Polaków, a liczba punktów serwujących ten przysmak sięga 25 tysięcy. Jednak wyniki kontroli przeprowadzone przez służby odpowiedzialne za jakość żywności mogą wywołać niepokój wśród konsumentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Skandaliczne wyniki kontroli

Jednak za popularnością idą niepokojące doniesienia. Kontrole przeprowadzone przez służby sanitarne wykazały, że w 80 procentach lokali z kebabami wykryto nieprawidłowości. W blisko 75 procentach przypadków problemem były składniki, których w daniu zwyczajnie nie było.

Mięso znika z kebabów

Ostatnie kontrole przeprowadzone przez TVN Uwaga ujawniły szokujące dane na temat składu kebabów sprzedawanych w Polsce. W 80 procentach badanych lokali stwierdzono nieprawidłowości związane z deklarowanym składem dań. W 75 procentach przypadków wykryto składniki, które nie były wymienione w menu, a w ponad połowie kebabów brakowało deklarowanego mięsa, takiego jak baranina. Zamiast niej często pojawiał się kurczak, co stanowi poważne naruszenie zaufania konsumentów.

Warto zaznaczyć, że w wielu próbkach kebabów znaleziono soję, mimo że dania te nie były oznaczone jako wegetariańskie. Michał Dąbrowski z Laboratorium SGS Polska, które przeprowadzało badania, podkreślił, że żaden z testowanych kebabów nie zawierał baraniny, mimo że sprzedawcy deklarowali jej obecność. W jednej z próbek 64 procent stanowiło DNA kurczaka, 32 procent wołowiny i 4 procent indyka, podczas gdy druga próbka, reklamowana jako wołowina, zawierała indyka, soję, pszenicę, kukurydzę i żyto.

Potrzeba większej transparentności w branży kebabów

Wyniki kontroli wykazują, że branża kebabów w Polsce wymaga natychmiastowej poprawy w zakresie transparentności i uczciwości wobec konsumentów. Sytuacja jest alarmująca, ponieważ soja jest często stosowana jako zamiennik mięsa, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia osób uczulonych na ten składnik. Dodatkowo, używanie kurczaka zamiast baraniny czy wołowiny wprowadza konsumentów w błąd i oszukuje co do wartości odżywczej dania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo