Polski chleb w światowej czołówce. Zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie

Chleb prądnicki, tradycyjne polskie pieczywo, znalazł się na prestiżowej liście 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. Jest to jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu, co jest dużym sukcesem dla krakowskich piekarzy.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chleb prądnicki to ciemne pieczywo na zakwasie żytnim, wypiekane w Krakowie od wieków. Czym się charakteryzuje? Zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie, a z wierzchu jest obsypany otrębami żytnimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Historia chleba prądnickiego sięga XIII wieku. Wówczas był on wypiekany w wsiach nad rzeką Prądnik, obecnie będących dzielnicami Krakowa. W czasach PRL chleb ten był niemal zapomniany, ale po 1989 roku produkcja została wznowiona.

Chleb prądnicki doceniony przez międzynarodowych ekspertów kulinarnych

Chleb prądnicki został doceniony przez międzynarodowych ekspertów kulinarnych. W 2011 roku Komisja Europejska wpisała go na listę wyrobów o chronionym oznaczeniu geograficznym. W 2015 roku został uznany za produkt tradycyjny przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uzyskał status produktu chronionego przez Unię Europejską.

Sukces chleba prądnickiego na międzynarodowej arenie to dowód na to, że polskie pieczywo jest cenione na całym świecie. To również doskonały przykład, jak tradycja i jakość mogą iść w parze, tworząc produkt, który zachwyca smakiem i aromatem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯