Polski chleb w światowej czołówce. Zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie

Chleb prądnicki, tradycyjne polskie pieczywo, znalazł się na prestiżowej liście 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. Jest to jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu, co jest dużym sukcesem dla krakowskich piekarzy.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chleb prądnicki to ciemne pieczywo na zakwasie żytnim, wypiekane w Krakowie od wieków. Czym się charakteryzuje? Zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie, a z wierzchu jest obsypany otrębami żytnimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Historia chleba prądnickiego sięga XIII wieku. Wówczas był on wypiekany w wsiach nad rzeką Prądnik, obecnie będących dzielnicami Krakowa. W czasach PRL chleb ten był niemal zapomniany, ale po 1989 roku produkcja została wznowiona.

Chleb prądnicki doceniony przez międzynarodowych ekspertów kulinarnych

Chleb prądnicki został doceniony przez międzynarodowych ekspertów kulinarnych. W 2011 roku Komisja Europejska wpisała go na listę wyrobów o chronionym oznaczeniu geograficznym. W 2015 roku został uznany za produkt tradycyjny przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uzyskał status produktu chronionego przez Unię Europejską.

Sukces chleba prądnickiego na międzynarodowej arenie to dowód na to, że polskie pieczywo jest cenione na całym świecie. To również doskonały przykład, jak tradycja i jakość mogą iść w parze, tworząc produkt, który zachwyca smakiem i aromatem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku