Pomaga utrzymać cukier w ryzach, zbija wysoki cholesterol. Jedz, nie żałuj sobie

Jest nazywany smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Jego spektakularny wygląd na pewno przyciągnie twoją uwagę. Środek również jest zaskakujący. W smaku przypomina agrest lub kiwi, ale ma zupełnie inną konsystencję. Mimo że w Polsce nie jest zbyt popularny i trudno go znaleźć na lokalnych bazarkach, warto zwrócić uwagę na oferty w dyskontach, gdzie czasami się pojawia. To skarbnica wartości odżywczych.

pitahaya, cactus, background, pitaya, food, nature, exotic, isolated, juicy, closeup, nutrition, raw, asian, organic, diet, ripe, fruit, seeds, macro, fruits, slice, art, dessertMiąższ smoczych owoców może być biały lub różowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pitaja, bo o niej jest mowa, to owoc kaktusa, który występuje w południowo-wschodniej Azji, Meksyku, Ameryce Środkowej, Australii i na Tajwanie. Owoce wyrastają z dużych, silnie pachnących kwiatów, które kwitną wyłącznie nocą. Występują w trzech wersjach kolorystycznych: żółtej, purpurowej i czerwonej. Pod grubą, miękką skórką kryje się biały lub różowy miąższ z drobnymi, jadalnymi pestkami, które są nietrawione przez ludzki organizm. Miąższ pitai jest soczysty i delikatny o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Skarby ukryte w pitai

Smoczy owoc jest skarbnicą witaminy C i błonnika, który poprawia trawienie. Dodatkowo zawiera dużo fosforu, wapnia, a także witaminy A, E i z grupy B. To wszystko przy niewielkiej liczbie kalorii – w 100 g pitai znajduje się ok. 60 kcal.

Pitaja wspiera pamięć i ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Jest też zalecana dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny wynoszący 37, co umożliwia redukcję poziomu cukru we krwi w przypadku cukrzyków typu 2. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran i korzystnie działa na wzrok dzięki zawartości witaminy A.

Jak jeść smoczy owoc?

Aby cieszyć się lepszym smakiem pitai, przed spożyciem warto ją schłodzić. Owoc można jeść na surowo – świetnie wygląda pokrojony w kostkę, ale możesz również wydrążyć miękki miąższ łyżeczką. Pitaja sprawdzi się jako składnik lekkich sałatek lub dodatek do naleśników. Sok lub wino z pitai to kolejne możliwości czerpania przyjemności z jej niecodziennego smaku.

Gdy nie ma pitai w sklepie

Owoc jest również dostępny w Polsce w wersji liofilizowanej. Niestety, taki produkt nie należy do tanich. Średnio kosztuje ok. 30 zł za 100 g. Przy czym warto mieć na uwadze to, że liofilizowane owoce mają po prostu mniejszą objętość, więc nawet w niewielkiej paczce mieści się o wiele więcej wartościowych składników niż w świeżym owocu. Liofilizowaną pitaję możesz wykorzystać jako dodatek do owsianki, jogurtu lub deserów. Sprawdzi się także w kruchych ciasteczkach, stanowiąc pyszny i zdrowy dodatek.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟