Chcesz mieć zdrowe stawy? Poszukaj w markecie tych owoców i wyciśnij sok
Być możesz zauważyłeś ostatnio nowy, nietypowy owoc w markecie. Jeśli wyglądem przypominał bardziej zaokrągloną figę, to prawdopodobnie miałeś okazję kupić najlepszy owoc tropikalny na świecie. W Polsce występuje pod różnymi nazwami, jako mangustynka, garcynia czy smaczelina. Mangostan właściwy to owoc, który zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na smaczny miąższ, ale także rewolucyjne właściwości zdrowotne.
Najbardziej popularna odmiana mangostanu ma twardą purpurową skórkę. Pod nią znajduje się biały miąższ, który w smaku każdemu kojarzy się inaczej. Jednym przypomina morelę, innym pomarańczę, poziomkę, ananasa czy liczi. Niestety, ten owoc jest dosyć wymagający w transporcie. W chłodni wytrzymuje zaledwie kilka dni, więc jeśli dostaniesz mangustynkę w sklepie, czym prędzej ją spożyj. Czy warto? Też pytanie – o ekstrakt z mangostanu biją się największe firmy farmaceutyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie rośnie mangostan właściwy?
Owoc naturalnie występuje na Borneo i w południowej części Półwyspu Malajskiego. Uprawa tego wiecznie zielonego drzewa rozprzestrzeniła się na południowo-wschodnią Azję i północno-wschodnią Australię. Z nasion mangostanu wytłaczany jest tłuszcz, z którego produkuje się mydło. Drewno ma zastosowanie w rzeźbiarstwie, a z kory produkowany garbnik – wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w sektorze medycznym i przemysłowym, na przykład do wyprawiania skór.
Ekstrakt ze skórek mangostanu ma zastosowanie medyczne
Nie tylko w miąższu, ale także w skórce mangostanu znajdują się antyoksydanty, zwane ksantonami, które wykazują silne działanie w zakresie odnowy komórek i hamowania procesów starzenia. Ekstrakt ze skórki tego owocu jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków i suplementów diety, które pomagają w problemach skórnych, łagodzą stany zapalne i przyspieszają gojenie ran. Naukowcy widzą w nim także potencjał w leczeniu raka.
Spożywanie miąższu z mangustynki przeciwdziała chorobom serca, obniżając poziom cholesterolu LDL. Zawarty w nim błonnik jest również pomocny w odchudzaniu. Owoc, pomimo dużej zawartości cukrów prostych, sprzyja syntezie i magazynowaniu glikogenu w wątrobie. W jelitach błonnik tworzy rodzaj żelu, który zapewnia uczucie sytości.
Jak mangostan pomaga na stawy?
Owoc bogaty w ksantony wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a to stany zapalne są częstą przyczyną bólu stawów i zwyrodnień chrząstki stawowej. Niektóre badania wskazują również właściwości przeciwbólowe. Ponadto mangostan zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do produkcji kolagenu – białka, budującego tkankę łączną, a ta z kolei jest odpowiedzialna za prawidłową pracę stawów.
Jak obrać mangostan?
Do spożycia najlepsze są dojrzałe owoce, czyli takie, których skórka jest prawie czarna i ustępuje pod naciskiem palca. Aby dostać się do słodkiego białego miąższu, delikatnie natnij owoc mniej więcej pośrodku, dzieląc go na dwie połówki. Następnie rozdziel skórkę, uważając, aby nie naruszyć środka. Wyjmij poszczególne segmenty, usuń brązową pestkę, która znajduje się w ich środku.
Jak można jeść mangostan?
Owoc nie jest podatny na obróbkę termiczną. Można go spożywać tylko na surowo. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a także w kolorowych sałatkach owocowych. Dodaj mangustynkę do smoothie lub wyciśnij z niej sok. Jeśli masz ochotę, połącz z innymi owocami tropikalnymi, na przykład ananasem, papają czy mango.
Mangostan właściwy jest dostępny w niektórych polskich marketach w cenie ok. 4 zł za 100 g.