Karol Okrasa robi coś niezwykłego z pomidorami do pomidorowej. Jego sekretna technika powala

Jaka jest Twoja ulubiona zupa? Na tak postawione pytanie, prawdopodobnie większość z nas odpowie, że to zupa pomidorowa. Przygotowujemy ją w podobny sposób, najczęściej z niedzielnego rosołu. Jednak  pomidorowa według Karola Okrasy to coś wyjątkowego i naprawdę smacznego!

Pomidorowa według Karola OkrasyPomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=QmuEs9_A0UQ
Karol Wiak

Pomidorowa według Karola Okrasy - w czym tkwi wyjątkowość tej wersji zupy?

Większość receptur na tradycyjną zupę pomidorową wygląda bardzo podobnie, ale pomidorowa według Karola Okrasy to zupełnie inny wymiar tej zupy. Wyróżnia się smakiem, aromatem i jest pożywna. Co ważne, przygotujesz ją w bardzo prosty sposób! Idealna zupa pomidorowa istnieje. A gdyby tak, zamiast koncentratu użyć tych pieczonych pomidorów? Jasne, że tak! Najlepiej wybrać te malinowe, pachnące, aromatyczne.

Obrazek
Pomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc

Wyróżnia je duża porcja soku, co wpłynie na smak naszej zupy. Warunkiem obowiązkowym będzie upieczenie pomidorów razem ze skórką, bo w niej jest mnóstwo aromatu. Pomidory razem z gniazdami nasiennymi, pokrojonymi w ćwiartki, podpiekamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pozostałych warzyw. To jest właśnie najważniejszy składnik i jednocześnie sekret pysznej pomidorowej według Karola Okrasy!

Jak przygotować pomidorową według Karola Okrasy?

Podstawą będę tu upieczone wcześniej pomidory malinowe i włoszczyzna. Zastosuj się do wskazówek, które zostały opisane powyżej. Teraz wszystko pójdzie "jak po maśle".

Składniki:

  • kilogram pomidorów malinowych
  • włoszczyzna
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżeczka soli
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny.

Składniki na makaron:

  • jajko
  • pół szklanki wody
  • 300 g mąki
  • pół szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Pomidorowa według Karola Okrasy to zupa, którą pokochacie. Będzie lekko słodkawa, ale na pewno zachwycająca. Jeśli już pokroiliście pomidory malinowe, to przystępujemy do dalszych czynności. Marchewkę kroimy w plastry, czosnek drobno, por na nieco grubsze kawałki, a pół cebuli w cząstki. Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą z oliwek i miodem. Następnie ustawiamy piekarnik na temperaturę 200-220 stopni (góra - dół) i podpiekamy nasze warzywa (im wyższa temperatura, tym lepiej) przez około 25 minut. Dobrze, jeśli górna warstwa warzyw się skarmelizuje.

Obrazek
Baza pomidorowej - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc

Pamiętaj, że im więcej karmelizacji, tym więcej aromatu w zupie. Podczas pieczenia robimy makaron. Wodę mieszamy z mlekiem (pół na pół) i podgrzewamy do około 37 stopni - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko i mieszamy składniki. Następnie dodajemy mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy, ale niezbyt cienko. Suszymy je, przykrywając ścierką. Następnie kroimy nieregularnie. W garnku z osoloną wodą gotujemy nasz makaron.

Przypieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i przekładamy je do garnka. To jest nasza baza. Dodajemy listki i bazylii oraz bulion warzywny. Gotujemy do momentu zagotowania, dodając odrobinę soli. Zupę miksujemy na gładko. W międzyczasie dolewamy jeszcze trochę bulionu, by złapać odpowiednią konsystencję. Na koniec - doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Nic więcej nie trzeba - no może odrobina oliwy z oliwek na sam koniec. Pomidorowa według Karola Okrasy jest już gotowa!

Wolisz pomidorową w innej formie? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę pomidorową w formie kremu:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione