Pomoże w walce z nadwagą i skokami cukru. Przez smak przegrywa z natką pietruszki
Kolendra, choć budzi mieszane uczucia, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie stanów zapalnych i obniżenie poziomu cukru we krwi. Jej smak może jednak nie przekonywać, jeśli dominuje w daniu. Sprawdź, jak najlepiej użyć świeżej kolendry.
Kolendra to zioło, które budzi skrajne emocje. Dla jednych jest nieodłącznym dodatkiem do sałatek i guacamole, dla innych smakuje jak mydło. Jak wyjaśnia Brooke Baevsky, szef kuchni i CEO In the Kitchen with Chef Bae, od 4 do 14 proc. populacji USA ma gen OR6A2, który sprawia, że kolendra smakuje jak mydło. Dla reszty jest to świeże zioło o wielu zaletach. W polskich realiach kolendra nie cieszy się dużą sławą, bo zwyczajnie często jest pomijana w sklepach i przegrywa w wyborze z pietruszką.
Korzyści zdrowotne kolendry
Kolendra może pomóc w redukcji stanów zapalnych, które są przyczyną wielu chorób, takich jak autoimmunologiczne czy sercowe. Roślina ta jest bogata w witaminę C i zawiera związki działające jako przeciwutleniacze. Włoscy naukowcy w 2023 r. stwierdzili, że ekstrakt z kolendry może być wartościowym produktem funkcjonalnym w walce z otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą. Kolendra pomaga również w obniżeniu poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób z cukrzycą, ponieważ wysoki poziom cukru może prowadzić do uszkodzeń tkanek i serca.
Jak przyrządzić kolendrę, żeby się do niej przekonać?
Dla tych, którzy są "nieprzekonani" (czyli nie mają genetycznej awersji, a po prostu nie przypadła im do gustu w swojej najbardziej agresywnej formie), można jej smak oswoić i sprawić, że stanie się ulubionym dodatkiem. Zamiast po prostu posypywać tacos garścią posiekanej kolendry (co dla nieprzekonanych jest często zbyt agresywne), spróbuj włączyć ją w świeżą, zbalansowaną mieszankę, gdzie jest wyrównywana innymi smakami. Świetnym przykładem dressingów czy dodatków jest salsa mojo verde, w której kolendra nie dominuje, a uzupełnia pozostałe składniki.
Mojo verde - pikantny zielony sos z kolendry
Mojo verde to tradycyjny zielony sos z Wysp Kanaryjskich, który jest nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. Przygotowuje się go z zielonej papryki, kolendry lub natki pietruszki, czosnku, kminu rzymskiego i soli morskiej. Składniki te miksuje się na gładką masę, a następnie łączy z oliwą i białym octem winnym, tworząc aromatyczny dodatek do potraw.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku, obrane,
- pół pęczka kolendry,
- 1 zielona papryczka chili,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka octu winnego,
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin.
Sposób przygotowania:
- Aby stworzyć delikatną mieszankę ziołową, umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, w robocie kuchennym.
- Zblenduj je, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli zauważysz większe kawałki, możesz dodać dwie łyżki wody, aby łatwiej rozdrobnić produkty. \
- Jeśli twój mikser na to pozwala, powoli dolewaj oliwę z oliwek do mieszanki podczas jego pracy. Dzięki temu uzyskasz gładką emulsję, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Inne zaskakujące triki z kolendrą:
- Pasta z kolendry z orzechami nerkowca: zblenduj kolendrę z namoczonymi orzechami nerkowca, sokiem z limonki, czosnkiem i odrobiną wody. Uzyskasz kremową pastę, która ma bardzo delikatny smak kolendry, idealny do kanapek, bowlów czy wrapów.
- Szybka marynata do warzyw lub tofu: posiekana kolendra z oliwą, sokiem z limonki, czosnkiem i płatkami chili może być świetną marynatą do pieczonych warzyw (np. batatów) lub tofu. Pod wpływem pieczenia smak kolendry staje się bardziej ziemisty, dość ciekawy, chociaż mniej świeży czy ostry.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło: Independent