Pomoże w walce z nadwagą i skokami cukru. Przez smak przegrywa z natką pietruszki

Kolendra, choć budzi mieszane uczucia, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie stanów zapalnych i obniżenie poziomu cukru we krwi. Jej smak może jednak nie przekonywać, jeśli dominuje w daniu. Sprawdź, jak najlepiej użyć świeżej kolendry.

Kolendra to świetny dodatek m.in. do tacosKolendra to świetny dodatek m.in. do tacos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kolendra to zioło, które budzi skrajne emocje. Dla jednych jest nieodłącznym dodatkiem do sałatek i guacamole, dla innych smakuje jak mydło. Jak wyjaśnia Brooke Baevsky, szef kuchni i CEO In the Kitchen with Chef Bae, od 4 do 14 proc. populacji USA ma gen OR6A2, który sprawia, że kolendra smakuje jak mydło. Dla reszty jest to świeże zioło o wielu zaletach. W polskich realiach kolendra nie cieszy się dużą sławą, bo zwyczajnie często jest pomijana w sklepach i przegrywa w wyborze z pietruszką.

Korzyści zdrowotne kolendry

Kolendra może pomóc w redukcji stanów zapalnych, które są przyczyną wielu chorób, takich jak autoimmunologiczne czy sercowe. Roślina ta jest bogata w witaminę C i zawiera związki działające jako przeciwutleniacze. Włoscy naukowcy w 2023 r. stwierdzili, że ekstrakt z kolendry może być wartościowym produktem funkcjonalnym w walce z otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą. Kolendra pomaga również w obniżeniu poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób z cukrzycą, ponieważ wysoki poziom cukru może prowadzić do uszkodzeń tkanek i serca.

Jak przyrządzić kolendrę, żeby się do niej przekonać?

Dla tych, którzy są "nieprzekonani" (czyli nie mają genetycznej awersji, a po prostu nie przypadła im do gustu w swojej najbardziej agresywnej formie), można jej smak oswoić i sprawić, że stanie się ulubionym dodatkiem. Zamiast po prostu posypywać tacos garścią posiekanej kolendry (co dla nieprzekonanych jest często zbyt agresywne), spróbuj włączyć ją w świeżą, zbalansowaną mieszankę, gdzie jest wyrównywana innymi smakami. Świetnym przykładem dressingów czy dodatków jest salsa mojo verde, w której kolendra nie dominuje, a uzupełnia pozostałe składniki.

Mojo verde - pikantny zielony sos z kolendry

Mojo verde to tradycyjny zielony sos z Wysp Kanaryjskich, który jest nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. Przygotowuje się go z zielonej papryki, kolendry lub natki pietruszki, czosnku, kminu rzymskiego i soli morskiej. Składniki te miksuje się na gładką masę, a następnie łączy z oliwą i białym octem winnym, tworząc aromatyczny dodatek do potraw.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, obrane,
  • pół pęczka kolendry,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin.

Sposób przygotowania:

  1. Aby stworzyć delikatną mieszankę ziołową, umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, w robocie kuchennym.
  2. Zblenduj je, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli zauważysz większe kawałki, możesz dodać dwie łyżki wody, aby łatwiej rozdrobnić produkty. \
  3. Jeśli twój mikser na to pozwala, powoli dolewaj oliwę z oliwek do mieszanki podczas jego pracy. Dzięki temu uzyskasz gładką emulsję, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Inne zaskakujące triki z kolendrą:

  • Pasta z kolendry z orzechami nerkowca: zblenduj kolendrę z namoczonymi orzechami nerkowca, sokiem z limonki, czosnkiem i odrobiną wody. Uzyskasz kremową pastę, która ma bardzo delikatny smak kolendry, idealny do kanapek, bowlów czy wrapów.
  • Szybka marynata do warzyw lub tofu: posiekana kolendra z oliwą, sokiem z limonki, czosnkiem i płatkami chili może być świetną marynatą do pieczonych warzyw (np. batatów) lub tofu. Pod wpływem pieczenia smak kolendry staje się bardziej ziemisty, dość ciekawy, chociaż mniej świeży czy ostry.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło: Independent

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo