Poprawia odporność i wspiera wątrobę. W Polsce kompletnie o niej zapomnieliśmy
Czym jest pierzga? Już sam fakt, że to pojęcie należy wyjaśniać, świadczy o tym, że jakimś sposobem jako społeczeństwo postanowiliśmy nie korzystać z tego niesamowitego, prozdrowotnego produktu. Warto się nim zainteresować, bo korzyści dosłownie wbijają w fotel.
05.03.2024 | aktual.: 05.03.2024 11:35
Podczas okresu wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia warto przypomnieć sobie o istnieniu nie tylko leków z apteki, ale również tych, które występują naturalnie. Jednym z takich cudów przyrody jest pierzga. U naszych zachodnich sąsiadów jest ona uznana za oficjalną substancję leczniczą, a w Polsce niewiele osób wie, czym w ogóle jest. Może czas już to zmienić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dar od pszczół
Pierzga to nic innego, jak pyłek pszczeli. Podczas gdy o właściwościach prozdrowotnych miodu wiedzą wszyscy, tak wiedza na temat pyłku nadal pozostaje skryta w odmętach ignorancji. Tymczasem pierzga już z definicji okazuje się jeszcze bardziej imponującym produktem spożywczym. Jest ona bowiem połączeniem pyłków kwiatowych, nektaru, enzymów i miodu.
Zagłębmy się więc nieco w temat pierzgi i wyjaśnijmy, jak powstaje. A odbywa się to tak: pszczoły zbieraczki, czyli te, których rola w ulu polega na wyruszaniu na wędrówkę i poszukiwaniu roślin nektarowych, zbierają pyłki z kwiatów, a następnie transportują je do ula. Tam, za pomocą śliny i miodu, pyłek zostaje umieszczony w plastrach, gdzie przechodzi fermentację mlekową. Wynik tego zabiegu jest zdumiewający.
Pierzga dla zdrowia
Pyłek pszczeli to produkt, który oddziałuje zbawiennie na wiele różnych aspektów ludzkiego zdrowia. Wolne aminokwasy, kwas mlekowy, witaminy, związki mineralne, zdrowe kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze wspierają pracę układu nerwowego i odpornościowego, dbają o wygląd skóry i trawienie. Szczególnie ważne okazują się też właściwości detoksykujące pierzgi, które łagodzą stany zapalne wątroby, regenerują ją i wspomagają leczenie wrzodów żołądkowych.
Pierzga — gdzie ją kupić?
Pyłek pszczeli to produkt, który można kupić w aptece. Jest tam sprzedawany w formie tabletek lub kapsułek, chociaż nie we wszystkich zawartość pierzgi jest optymalna. To dlatego entuzjaści wspierania zdrowia organizmu poprzez pyłek pszczeli zalecają przede wszystkim udanie się w tym celu do zaufanego pszczelarza. Zalecana dawka tego produktu to (dla osoby dorosłej) od 10 do 20 gramów dziennie.