Popularne w PRL-u. Były hitem barów mlecznych, a teraz wręcz ich unikamy

Cynaderki wieprzowe w okresie PRL-u cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Można było zjeść je zarówno w barach mlecznych, jak i szkolnych stołówkach. Dziś budzą mieszane uczucia, a wcale nie musi tak być. Dowód? Nasz sprawdzony przepis na kultowe danie sprzed lat. Po prostu palce lizać!

ObrazekCynaderki/źródło: Pictures news, AdobeStock
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam eksperymentować w kuchni. Jednocześnie kocham korzystać ze starych przepisów, którymi zajadali się nasi przodkowie. Sama nie pamiętam okresu PRL-u, bo urodziłam się pod koniec lat 80. A co za tym idzie, nawet nie miałam okazji skosztować wielu kultowych dań tamtego okresu. Na szczęście są nasze mamy i babcie, które chętnie dzielą się swoimi przepisami. Nie inaczej było w przypadku cynaderek wieprzowych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować i podać w pysznym sosie, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci Zosi i muszę przyznać, że nigdy mnie nie zawiódł.

Obrazek
Jedno z najbardziej popularnych dań okresu PRL-u/źródło: t.paisit/AdobeStock

Skąd mieszane uczucia na temat cynaderek?

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, muszę poruszyć pewną kwestię. Otóż często spotykam się z mieszanymi reakcjami, kiedy mówię, że na obiad planuje właśnie cynaderki wieprzowe. Po pierwsze, wiele osób nie ma zielonego pojęcia, o czym mówię. Jest również spore grono, które od razu robi zdegustowaną minę i mówi, że takiego dania na pewno by nie zjadło.

Dlaczego? Otóż cynaderki to nic innego jak podroby, które uważane są przez wielu za mięso gorszej kategorii. Nie brakuje również osób, które już słysząc termin "podroby" lub "nerki wieprzowe" (bo właśnie z tego głównie robi się cynaderki) mówi stop. Ja jednak wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi i warto czasami się przełamać. Nie inaczej było w przypadku nerek wieprzowych, które przygotowane w odpowiedni sposób naprawdę mogą zachwycać smakiem. Jak więc zrobić jedno z najbardziej kultowych dań PRL-u? Śpieszę z pomocą!

Przepis na cynaderki wieprzowe z zeszytu babci Zosi

Aby przygotować obiad dobrze znany w okresie PRL-u, będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Co więcej, cały proces jest bajecznie prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Nie jest on również turbo długi!

Składniki:

  • 600 g nerek wieprzowych,
  • 250 g śmietany,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia nerek wieprzowych. Należy usunąć wszystkie potencjalne błonki oraz żyłki.
  2. Nerki po takim czyszczeniu przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Następnie miskę odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie nerki należy dokładnie przepłukać. Najlepiej zrobić to kilka razy.
  3. Na palniku ustawiamy garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy jedną łyżeczkę soli. Następnie wrzucamy do środka wcześniej przygotowane nerki i gotujemy ok. 10 minut.
  4. W międzyczasie obieramy cebule i kroimy je według uznania. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni wraz z olejem.
  5. Zarumienione na złocisty kolor cebule zdejmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na bok w miseczce.
  6. Wracamy do naszych nerek. Po krótkim gotowaniu odcedzamy je, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące pszennej. Dopiero w takiej formie podsmażamy nerki na wcześniej używanej patelni.
  8. Kiedy nerki zaczną ładnie brązowieć, na patelnię możemy dodać ponownie cebule.
  9. Nie zapominamy również o przyprawach, a mianowicie: majeranku, soli oraz pieprzu.
  10. Na koniec na patelnię dodajemy śmietanę, aby przygotować danie w sosie.
  11. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Smacznego!

Gotowe cynaderki w sosie śmietankowym serwuj zawsze z natką świeżej pietruszki. A jeśli chodzi o dodatki, to tak naprawdę można podać je ze wszystkim. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki w klasycznym wydaniu, jak i chrupiące talarki prosto z piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cynaderki podać również z kaszą lub ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty