PrzepisPopularne w PRL-u. Były hitem barów mlecznych, a teraz wręcz ich unikamy

Popularne w PRL‑u. Były hitem barów mlecznych, a teraz wręcz ich unikamy

Cynaderki/źródło: Pictures news, AdobeStock
Cynaderki/źródło: Pictures news, AdobeStock
Marzena Pęcak
06.07.2023 12:38, aktualizacja: 07.07.2023 12:41

Cynaderki wieprzowe w okresie PRL-u cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Można było zjeść je zarówno w barach mlecznych, jak i szkolnych stołówkach. Dziś budzą mieszane uczucia, a wcale nie musi tak być. Dowód? Nasz sprawdzony przepis na kultowe danie sprzed lat. Po prostu palce lizać!

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam eksperymentować w kuchni. Jednocześnie kocham korzystać ze starych przepisów, którymi zajadali się nasi przodkowie. Sama nie pamiętam okresu PRL-u, bo urodziłam się pod koniec lat 80. A co za tym idzie, nawet nie miałam okazji skosztować wielu kultowych dań tamtego okresu. Na szczęście są nasze mamy i babcie, które chętnie dzielą się swoimi przepisami. Nie inaczej było w przypadku cynaderek wieprzowych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować i podać w pysznym sosie, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci Zosi i muszę przyznać, że nigdy mnie nie zawiódł.

Jedno z najbardziej popularnych dań okresu PRL-u/źródło: t.paisit/AdobeStock
Jedno z najbardziej popularnych dań okresu PRL-u/źródło: t.paisit/AdobeStock

Skąd mieszane uczucia na temat cynaderek?

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, muszę poruszyć pewną kwestię. Otóż często spotykam się z mieszanymi reakcjami, kiedy mówię, że na obiad planuje właśnie cynaderki wieprzowe. Po pierwsze, wiele osób nie ma zielonego pojęcia, o czym mówię. Jest również spore grono, które od razu robi zdegustowaną minę i mówi, że takiego dania na pewno by nie zjadło.

Dlaczego? Otóż cynaderki to nic innego jak podroby, które uważane są przez wielu za mięso gorszej kategorii. Nie brakuje również osób, które już słysząc termin "podroby" lub "nerki wieprzowe" (bo właśnie z tego głównie robi się cynaderki) mówi stop. Ja jednak wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi i warto czasami się przełamać. Nie inaczej było w przypadku nerek wieprzowych, które przygotowane w odpowiedni sposób naprawdę mogą zachwycać smakiem. Jak więc zrobić jedno z najbardziej kultowych dań PRL-u? Śpieszę z pomocą!

Przepis na cynaderki wieprzowe z zeszytu babci Zosi

Aby przygotować obiad dobrze znany w okresie PRL-u, będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Co więcej, cały proces jest bajecznie prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Nie jest on również turbo długi!

Składniki:

  • 600 g nerek wieprzowych,
  • 250 g śmietany,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia nerek wieprzowych. Należy usunąć wszystkie potencjalne błonki oraz żyłki.
  2. Nerki po takim czyszczeniu przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Następnie miskę odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie nerki należy dokładnie przepłukać. Najlepiej zrobić to kilka razy.
  3. Na palniku ustawiamy garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy jedną łyżeczkę soli. Następnie wrzucamy do środka wcześniej przygotowane nerki i gotujemy ok. 10 minut.
  4. W międzyczasie obieramy cebule i kroimy je według uznania. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni wraz z olejem.
  5. Zarumienione na złocisty kolor cebule zdejmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na bok w miseczce.
  6. Wracamy do naszych nerek. Po krótkim gotowaniu odcedzamy je, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące pszennej. Dopiero w takiej formie podsmażamy nerki na wcześniej używanej patelni.
  8. Kiedy nerki zaczną ładnie brązowieć, na patelnię możemy dodać ponownie cebule.
  9. Nie zapominamy również o przyprawach, a mianowicie: majeranku, soli oraz pieprzu.
  10. Na koniec na patelnię dodajemy śmietanę, aby przygotować danie w sosie.
  11. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Smacznego!

Gotowe cynaderki w sosie śmietankowym serwuj zawsze z natką świeżej pietruszki. A jeśli chodzi o dodatki, to tak naprawdę można podać je ze wszystkim. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaki w klasycznym wydaniu, jak i chrupiące talarki prosto z piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cynaderki podać również z kaszą lub ryżem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także