NewsyPracownica przedszkola ujawniła, czym karmią dzieci. Zdjęcia są wstrząsające

Pracownica przedszkola ujawniła, czym karmią dzieci. Zdjęcia są wstrząsające

Zgodnie z wytycznymi Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej posiłki w przedszkolu powinny pokrywać aż 75 proc. zapotrzebowania na jedzenie u dzieci w tym przedziale wiekowym. Według Ministra Zdrowia powinny być one dostosowane do potrzeb przedszkolaków i oparte na dostępności sezonowej warzyw i owoców. Idealnie, gdy pochodzą one z ogródka przy przedszkolu. Jednak na taki idylliczny obrazek trudno się powoływać, gdy wiele placówek nadal nie spełnia podstawowych norm.

W wielu placówkach jedzenie nie spełnia wytycznych
W wielu placówkach jedzenie nie spełnia wytycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przedszkolu dziecko spożywa średnio cztery posiłki dziennie. W gestii rodziców jest piąte pełnowartościowe danie, czyli kolacja. Jedzenie dla kilkulatka powinno bazować na naturalnych dostępnych sezonowo składnikach. Wymagane są dwa posiłki mleczne, bez dodatku cukru. Rozporządzenie o kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych dotyczy także szkół podstawowych i sklepików szkolnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Jak powinno wyglądać jedzenie w przedszkolu?

Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mnożą się artykuły na temat tego, jakie produkty powinny znajdować się w jadłospisie małego dziecka. Są propozycje dań i zamienników, odpowiednie dla dzieci na diecie bezmlecznej lub wegetariańskiej. W jednym z nich mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz pisze: 

"(...) w placówkach oświatowych obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). Rozporządzenie określa zasady żywienia w przedszkolach i szkołach takie jak: urozmaicenie, prowadzenie żywienia zgodnego z aktualnymi normami, częstotliwość podawania warzyw i owoców, liczbę potraw smażonych w tygodniu, zasadę podawania każdego dnia dwóch porcji produktów mlecznych czy określa ilość cukru w produktach przygotowywanych na miejscu".

Jak wygląda rzeczywistość?

Niestety wielu rodziców przymyka oko na to, co faktycznie ląduje na talerzach ich dzieci. Jednak Anna Makowska, znana w mediach społecznościowych jako Doktor Ania nie zamierza zamieść tematu pod dywan. Na swoim Facebooku zamieściła zdjęcia zrobione przez pracownicę przedszkola.

Co dostaje 3-latek na śniadanie? Największy powodzeniem cieszy się zwykła pszenna bułka, do której podawane są "paróweczki" lub konserwy w stylu paprykarza szczecińskiego. Na obiad wjeżdża zupa z mrożonki i kostki rosołowej, a na deser – słodkie jogurty lub ciasto.

Przykładowy posiłek dla przedszkolaków
Przykładowy posiłek dla przedszkolaków© Facebook | @DoktorAnia
Na podwieczorek dzieci w przedszkolu dostają zwykle ciasto
Na podwieczorek dzieci w przedszkolu dostają zwykle ciasto© Facebook | @DoktorAnia

Propagatorka kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci zadaje pytanie:

"Czy to właśnie dlatego polskie dzieci tyją najszybciej w Europie?"
Jedzenie dla dzieci w przedszkolu
Jedzenie dla dzieci w przedszkolu© Facebook | @DoktorAnia

Zamieszczone u siebie na Facebooku fotografie komentuje w ten sposób:

"To zdjęcia i wiadomość od osoby, która pracuje w przedszkolu. Placówka ma kuchnię, jednak jakoś nie po drodze z gotowaniem, bo przecież łatwiej 2-3 latkom dać bułę i otworzyć puszkę z paprykarzem, konserwę tyrolską czy mielonkę lub co tam władzom wpadnie w ręce. Oto jak traktowane są dzieci w Polsce. Ochrona wyłącznie do dnia porodu. Później radźcie sobie, bo kasa owszem jest, ale na inne potrzeby."
Dzieciom w przedszkolu podaje się gotowce, np. mrożone pierogi
Dzieciom w przedszkolu podaje się gotowce, np. mrożone pierogi© Facebook | @DoktorAnia
Wiadomość o posiłkach dzieci od pracownicy przedszkola
Wiadomość o posiłkach dzieci od pracownicy przedszkola© Facebook | @DoktorAnia
Wybrane dla Ciebie