Pracownica przedszkola ujawniła, czym karmią dzieci. Zdjęcia są wstrząsające

Zgodnie z wytycznymi Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej posiłki w przedszkolu powinny pokrywać aż 75 proc. zapotrzebowania na jedzenie u dzieci w tym przedziale wiekowym. Według Ministra Zdrowia powinny być one dostosowane do potrzeb przedszkolaków i oparte na dostępności sezonowej warzyw i owoców. Idealnie, gdy pochodzą one z ogródka przy przedszkolu. Jednak na taki idylliczny obrazek trudno się powoływać, gdy wiele placówek nadal nie spełnia podstawowych norm.

W wielu placówkach jedzenie nie spełnia wytycznych W wielu placówkach jedzenie nie spełnia wytycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W przedszkolu dziecko spożywa średnio cztery posiłki dziennie. W gestii rodziców jest piąte pełnowartościowe danie, czyli kolacja. Jedzenie dla kilkulatka powinno bazować na naturalnych dostępnych sezonowo składnikach. Wymagane są dwa posiłki mleczne, bez dodatku cukru. Rozporządzenie o kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych dotyczy także szkół podstawowych i sklepików szkolnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Jak powinno wyglądać jedzenie w przedszkolu?

Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mnożą się artykuły na temat tego, jakie produkty powinny znajdować się w jadłospisie małego dziecka. Są propozycje dań i zamienników, odpowiednie dla dzieci na diecie bezmlecznej lub wegetariańskiej. W jednym z nich mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz pisze: 

"(...) w placówkach oświatowych obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). Rozporządzenie określa zasady żywienia w przedszkolach i szkołach takie jak: urozmaicenie, prowadzenie żywienia zgodnego z aktualnymi normami, częstotliwość podawania warzyw i owoców, liczbę potraw smażonych w tygodniu, zasadę podawania każdego dnia dwóch porcji produktów mlecznych czy określa ilość cukru w produktach przygotowywanych na miejscu".

Jak wygląda rzeczywistość?

Niestety wielu rodziców przymyka oko na to, co faktycznie ląduje na talerzach ich dzieci. Jednak Anna Makowska, znana w mediach społecznościowych jako Doktor Ania nie zamierza zamieść tematu pod dywan. Na swoim Facebooku zamieściła zdjęcia zrobione przez pracownicę przedszkola.

Co dostaje 3-latek na śniadanie? Największym powodzeniem cieszy się zwykła pszenna bułka, do której podawane są "paróweczki" lub konserwy w stylu paprykarza szczecińskiego. Na obiad wjeżdża zupa z mrożonki i kostki rosołowej, a na deser – słodkie jogurty lub ciasto.

Przykładowy posiłek dla przedszkolaków
Przykładowy posiłek dla przedszkolaków © Facebook | @DoktorAnia
Na podwieczorek dzieci w przedszkolu dostają zwykle ciasto
Na podwieczorek dzieci w przedszkolu dostają zwykle ciasto © Facebook | @DoktorAnia

Propagatorka kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci zadaje pytanie:

"Czy to właśnie dlatego polskie dzieci tyją najszybciej w Europie?"
Jedzenie dla dzieci w przedszkolu
Jedzenie dla dzieci w przedszkolu © Facebook | @DoktorAnia

Zamieszczone u siebie na Facebooku fotografie komentuje w ten sposób:

"To zdjęcia i wiadomość od osoby, która pracuje w przedszkolu. Placówka ma kuchnię, jednak jakoś nie po drodze z gotowaniem, bo przecież łatwiej 2-3 latkom dać bułę i otworzyć puszkę z paprykarzem, konserwę tyrolską czy mielonkę lub co tam władzom wpadnie w ręce. Oto jak traktowane są dzieci w Polsce. Ochrona wyłącznie do dnia porodu. Później radźcie sobie, bo kasa owszem jest, ale na inne potrzeby."
Dzieciom w przedszkolu podaje się gotowce, np. mrożone pierogi
Dzieciom w przedszkolu podaje się gotowce, np. mrożone pierogi © Facebook | @DoktorAnia
Wiadomość o posiłkach dzieci od pracownicy przedszkola
Wiadomość o posiłkach dzieci od pracownicy przedszkola © Facebook | @DoktorAnia

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków