Dlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka?

Gdy wyjeżdżamy w polskie góry, często mamy w planach spróbować pysznego oscypka. To właśnie tam znajduje się największy wybór tego wyjątkowego sera. Sprzedawcy chętnie oferują swoje wyroby na licznych straganach. Jednak, czy rzeczywiście nie okłamują nas, nazywając te sery oscypkami? Czy wiesz jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

ObrazekDlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Oscypek - górski specjał

Obrazek
Stragan - Pyszności; Foto: Canva.com

Oscypek stanowi produkowany przez baców w górach twardy ser. Powstaje on głównie na bazie mleka owczego. Okazuje się, że 14 lat temu został zarejestrowany jako polski produkt regionalny i nabył status Chronionej Nazwy Pochodzenia. W związku z tym od tego momentu jest chroniony przez prawo unijne.

Jeśli chcesz spróbować prawdziwego oscypka, to możesz go nabyć jedynie od maja do października. Jest to ściśle związane z określonym czasem, w którym owce, dają mleko.

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Obrazek
Oscypek - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły oscypek może powstać w polskich lub słowackich górach. Jeśli chodzi o ten polski, to produkuje się go w niektórych gminach województwa śląskiego oraz małopolskiego. Ser składa się z minimum 60 % mleka owczego i maksymalnie 40 % mleka krowiego. Poza tym jego kształt przypomina wrzeciono o długości około 20 cm. ŻADEN inny kształt nie wchodzi w grę!

Jeśli chcemy kupić prawdziwy oscypek, to musi on zostać nam podany w całości. Oprócz tego, jego waga powinna wahać się pomiędzy 600 g a 800 g. Skórka sera zazwyczaj przybiera jasnobrązową barwę. Natomiast jego wnętrze odznacza się jasnym, kremowym kolorem.

Prawdziwy ser rozpoznamy również po jego aromacie i smaku. Oscypek wyróżnia się ostrym, słonym smakiem. W zależności od tego, czym odżywiają się owce, określony ser może odznaczać się charakterystycznym posmakiem. Poza tym duże znaczenie ma tutaj również czas wędzenia produktu.

Cena oscypka zazwyczaj waha się pomiędzy 25 zł , a 60 zł. Ser wspaniale smakuje w towarzystwie żurawiny. Możemy podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nierzadko dodajemy go do dań obiadowych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć najlepszych pomysłów na deser w pucharku krok po kroku. Świetnie sprawdzą się na ciepłe, słonecznie dni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej