Prawie nie ma kalorii, ale Bosacka ostrzega. Takiego makaronu nie kupuj

W makaronach rozkochali się nie tylko Włosi. Na rynku coraz częściej pojawia się tajemniczy konjac, który kusi niemal zerową zawartością kalorii. Obiecujące zero na opakowaniu przyciąga osoby na diecie redukcyjnej, ale Katarzyna Bosacka nie ma o nim najlepszego zdania.

Ten makaron to nie zawsze dobry wybórTen makaron to nie zawsze dobry wybór
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Konjac kusi na opakowaniu informacją, że próżno szukać w nim kalorii. To właśnie dzięki temu staje się ciekawą alternatywą dla klasycznego makaronu pszennego. Znaleźć go można w różnych kształtach, ale najpopularniejsze są grube nitki przypominające spaghetti czy udon. Jest droższy, mniej dostępny, ale ze względu na swój ładunek energetyczny na tyle intrygujący, by przyciągać wzrok nie tylko miłośników fit nowości. Zwróciła na niego uwagę również Katarzyna Bosacka, popularna influencerka i edukatorka zdrowotna. Nie mogła ominąć nie tylko zalet, ale i wad tego produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Czym jest makaron konjac?

Nietypowy makaron z naszym swojskim, polskim nie ma za wiele wspólnego, bo próżno szukać tam jakiejkolwiek mąki czy jajek. Powstaje z korzenia rośliny o nazwie konjac, która rośnie w Azji, głównie w Japonii, Chinach i Indonezji. Głównym składnikiem makaronu konjac jest glukomannan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on odpowiada za cały fenomen tego produktu - pęcznieje w żołądku, przez co daje uczucie sytości. W ten sposób pomaga regulować apetyt, a tym samym wspomaga odchudzanie.

Makaron konjac - niskokaloryczne kluski z Azji
Makaron konjac - niskokaloryczne kluski z Azji © Canva | mizoula

Makaron konjac upodobały sobie również osoby na diecie ketogenicznej. Nie zawiera praktycznie żadnych węglowodanów. Dzięki temu sprawdzi się również w diecie osób borykających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Niski indeks glikemiczny i brak węglowodanów sprawiają, że makaron ten nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Lubią go również weganie, nie tylko ze względu na to, że w składzie nie ma żadnych produktów odzwierzęcych. Ma bowiem specyficzny rybi posmak, który wykorzystują w odtwarzaniu wegańskich odpowiedników owoców morza.

Bosacka nie popadła w zachwyt

Chociaż mogłoby się wydawać, że to produkt niemal bez wad, to w rzeczywistości nie każdemu przypadnie do gustu.

- Jest to produkt wysokoprzetworzony, bo najczęściej kupujemy go już w formie ugotowanej. No i przede wszystkim kompletnie, ale to kompletnie nie ma smaku - oceniła Katarzyna Bosacka.

Nie przemawia za nim również cena - jest kilkukrotnie większa niż zwykłego makaronu pszennego. Może kosztować nawet 80 złotych za kilogram. Konsystencja jest dość gumowa, nie dostarcza żadnych składników odżywczych. To wypełniacz, a nie wartościowy produkt w diecie. Bosacka zaznacza również, że duża ilość błonnika u osób wrażliwych może wywołać gazy, bóle brzucha czy uczucie pełności.

Makaron konjac to kolejna ciekawostka na rynku, która może raz na jakiś czas pojawić się w diecie. Podstawą zdrowego odżywiania są jednak zdrowe, pełnowartościowe produkty, odpowiedni bilans kaloryczny i kolory na talerzu. Nawet najdziwniejszy produkt z gatunku "zero kalorii" tego nie zastąpi.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości