Przed laty była hitem w wielu domach. Zapomniana polska zupa

Bardzo łatwa w przygotowaniu, oszczędna, a jednocześnie pożywna zarzucajka niegdyś często gościła na polskich stołach. Teraz trudno przyrządzić taką zupę, jaką kiedyś szykowały nasze babcie. Chcąc jednak uszczknąć nieco tych sentymentalnych smaków, można samodzielnie zabrać się za "zarzucanie" kartoflanki kapustą. Nie wiesz, o co chodzi? Koniecznie zerknij na ten przepis.

Zarzucajka to prosta zupa na bazie kiszonej kapustyZarzucajka to prosta zupa na bazie kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Andrey Zhuravlev

Zarzucajka to bardzo prosta, ale pożywna zupa. Jadało się ją zazwyczaj u schyłku jesieni, kiedy już można było cieszyć się dobrodziejstwem kiszonej kapusty. Wtedy zarzucka rozgrzewała, jak żadna inna zupa. Skąd taka nazwa? Dawniej mawiano, że zarzucajka powstaje poprzez "zarzucenie" kartoflanki kapustą kiszoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Zarzucajka - zapomniany klasyk polskiej kuchni

Zarzucajka (zarzutka, zarzucka) to zupa przyrządzona na bazie kwasu z kapusty kiszonej i samej kapusty, ziemniaków, marchewki i cebuli. Zupa może być jarska lub nie - wtedy dodajemy skwarki bądź mięsny wywar. Źródła historyczne podają, że dawniej jadano ją głównie na terenach Podkarpacia i Mazowsza.

Warto podkreślić, że zarzucajka nie jest ani kapuśniakiem, ani kwaśnicą. Zupa ta od dwóch pozostałych różni się sposobem przygotowania kapusty. Do zarzucki kiszonka jest podsmażana na rumiany kolor. Ponadto w niektórych wersjach zarzucajkę zabiela się śmietaną (lub tradycyjnie dodaje zasmażkę).

Zarzucajka to proste i bardzo pożywne danie
Zarzucajka to proste i bardzo pożywne danie © Adobe Stock

Zarzucka nie jest typowym daniem jednogarnkowym. To głównie ze względu na ziemniaki - te w kwaśnym środowisku zwyczajnie się nie ugotują. Również przez to zupę tę jada się od razu (im dłużej ziemniaki tkwią w kwaśnej zupie, tym stają się twardsze). W związku z tym nie jest to potrawa, która może odstać kilka dni (jak np. kapuśniak, który według wielu osób, najlepiej smakuje odgrzewany i kilka razy przypalony).

Przepis na zupę zarzucajkę. Szybka i łatwa w wykonaniu

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • pół litra kwasu z kiszonej kapusty,
  • 100-200 g kiszonej kapusty,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 g słoniny lub boczku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ziarna pieprzu,
  • sól,
  • ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę, a marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Zagotuj litr wody w dużym garnku i dodaj do niej warzywa, pieprz, ziele angielskie i sól.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, wlej do nich kwas z kiszonej kapusty.
  4. Słoninę lub boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. Kiedy skwarki będą gotowe, wyjmij je z patelni.
  5. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekaną kiszoną kapustę.
  6. Podsmażoną kapustę dodaj do zupy i zagotuj całość, w międzyczasie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, po czym dodajemy mąkę. Podsmażaj całość przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  8. Do zasmażki dodaj kilka łyżek gorącej zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  9. Gotową masę wlej do zarzucajki. Zamieszaj zupę i doprowadź do wrzenia. Podawaj ze skwarkami.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie