WAŻNE
TERAZ

Szef MON o akcji "Horyzont". "Blisko 10 tys. żołnierzy"

Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor

Barszcz powinien mieć cudowny, rubinowy kolor. Niestety, często go traci, a wówczas staje się zdecydowanie mniej apetyczny. Oczywiście, nie jest to nieodwracalne i łatwo można zaradzić temu problemowi.

Przed podaniem dolewam do barszczuPrzed podaniem dolewam do barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wjarek

Chociaż wielu osobom barszcz kojarzy się przede wszystkim z uroczystą, wigilijną kolacją, to nie brakuje tych, którzy nie odmawiają go sobie przez cały rok. Przygotowanie tej zupy nie należy do największych kulinarnych wyzwań, ale jest kilka drobiazgów, na które należy uważać.

Jednym z nich jest utrata koloru. Jeśli zauważysz, że w trakcie gotowania twój barszcz zaczyna tracić intensywny odcień, nie denerwuj się. Istnieją kuchenne triki, które uratują sytuację.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Jak uzyskać rubinowy kolor?

Gospodynie domowe mają swoje sposoby na idealny barszcz. Przede wszystkim pamiętaj, aby nie gotować go zbyt długo – barszcz powinien gotować się na małym ogniu, pod przykryciem i być regularnie kontrolowany, czy jego smak i kolor są odpowiednie. To ważne, ponieważ w takich warunkach rozpada się zawarta w burakach betanina, która jest odpowiedzialna za jego barwę.

Ważne dodatki do czerwonego barszczu

Najpopularniejszym sposobem na idealny barszcz jest wlanie zakwasu buraczanego lub odrobiny kwaśnego dodatku, takiego jak sok z cytryny. Mniej oczywistym produktem, który możesz dodać, jest sok porzeczkowy. Jego intensywny kolor poprawi wygląd zupy i nada jej lekką, owocową nutę. Dzieje się tak, ponieważ sok porzeczkowy, podobnie jak sok z cytryny czy zakwas buraczany, obniża pH zupy. Kwaśne środowisko stabilizuje barwniki buraka, które w przeciwnym razie mogłyby stracić swoją głęboką czerwień.

Przepis na rubinowy barszcz

Składniki:

  • 2 l czerwonego barszczu,
  • 250 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 goździki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przelej barszcz do dużego garnka z grubym dnem.
  2. Zacznij go powoli podgrzewać na małym ogniu, dbając o to, aby płyn pozostał gorący, ale nie zaczął wrzeć.
  3. W międzyczasie obierz ząbek czosnku, lekko go rozgnieć nożem i dodaj do barszczu razem z goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz majerankiem.
  4. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj.
  5. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około 3 godziny.
  6. Po tym czasie przecedź zupę przez drobne sitko, aby usunąć przyprawy i ewentualne osady.
  7. Wstaw barszcz ponownie na najmniejszy ogień i delikatnie podgrzej.
  8. Kiedy będzie już równomiernie ciepły, wlej sok z czarnej porzeczki.
  9. Dokładnie wymieszaj i chwilę ogrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  10. Gotowy barszcz podawaj od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem