Pyszne ogórki kanapkowe. Są lepsze od kiszonych i klasycznych pikli

Ogórki kanapkowe to przepis na pyszny przekąskę do słoików. Gdy tylko otworzysz słoik, znikną w mgnieniu oka. Lepsze niż konserwowe.

Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło: CanvaOgórki kanapkowe- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Sierpień to miesiąc ogórkowy. Ryneczki i domowe szklarnie wypełniają się zielonymi, chrupiącymi pysznościami, a gospodynie szykują słoiki na domowe przetwory. To klasycznego już zestawu ogórków kiszonych i konserwowych dorzuć w tym roku również kanapkowe. Przepis na nie jest banalnie prosty i wychodzi nawet amatorowi wekowania. Składniki bez problemu dostaniesz w sklepie, a smak tych ogórków sprawi, że słoik szybko się opróżni. Świetnie smakują na kanapki, jako sałatka do obiadu lub składnik burgerów, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Ogórki kanapkowe

Są lekko kwaśne, a dodatek przyprawy curry sprawia, że nabierają pikanterii. Robi się je błyskawicznie, a zjada jeszcze szybciej. Polecam od razu przygotować spory zapas, bo ten przepis to zdecydowanie słoikowy hit. Ważne jest, aby ogórki były świeże. Najsmaczniejsze są ogórki zebrane w dniu wekowania. Zarówno górna, jak i dolna część powinna być twarda, a warzywa jędrne i pozbawione plam czy uszkodzeń.

Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło Canva
Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło Canva

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3,5 szklanki octu,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • 20 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka curry,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję pod bieżącą wodę i odcinam malutki kawałek na obu końcach.
  2. Następnie kroję ogórki w długie, cienkie plastry. Nie obieram ich ze skórki.
  3. Do garnka wlewam ocet, wodę i dorzucam przyprawy: cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, sól oraz curry. Zagotowuję wodę z przyprawami i octem. Gotuję do momentu, aż cukier się rozpuści.
  4. Przecedzam przez sitko, aby pozbyć się kuleczek gorczycy oraz pieprzu.
  5. Ogórki układam ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Zalewam warzywa gorącą zalewą tak, aby przykryła w całości plastry ogórka.
  6. Słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut w gorącej wodzie.
  7. Po wyciągnięciu z pasteryzacji odkładam słoiki do góry nogami i odstawiam do wystudzenia.
  8. Przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu. Pierwszy słoik możesz otworzyć już 2-3 dni po pasteryzacji. Wyśmienicie smakują na kanapkach.
Obrazek
Kanapka z ogórkami- Pyszności, źródło: Canva
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa