PrzepisPyszne ogórki kanapkowe. Są lepsze od kiszonych i klasycznych pikli

Pyszne ogórki kanapkowe. Są lepsze od kiszonych i klasycznych pikli

Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło: Canva
Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
07.08.2023 16:49, aktualizacja: 07.08.2023 19:14

Ogórki kanapkowe to przepis na pyszny przekąskę do słoików. Gdy tylko otworzysz słoik, znikną w mgnieniu oka. Lepsze niż konserwowe.

Sierpień to miesiąc ogórkowy. Ryneczki i domowe szklarnie wypełniają się zielonymi, chrupiącymi pysznościami, a gospodynie szykują słoiki na domowe przetwory. To klasycznego już zestawu ogórków kiszonych i konserwowych dorzuć w tym roku również kanapkowe. Przepis na nie jest banalnie prosty i wychodzi nawet amatorowi wekowania. Składniki bez problemu dostaniesz w sklepie, a smak tych ogórków sprawi, że słoik szybko się opróżni. Świetnie smakują na kanapki, jako sałatka do obiadu lub składnik burgerów, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Ogórki kanapkowe

Są lekko kwaśne, a dodatek przyprawy curry sprawia, że nabierają pikanterii. Robi się je błyskawicznie, a zjada jeszcze szybciej. Polecam od razu przygotować spory zapas, bo ten przepis to zdecydowanie słoikowy hit. Ważne jest, aby ogórki były świeże. Najsmaczniejsze są ogórki zebrane w dniu wekowania. Zarówno górna, jak i dolna część powinna być twarda, a warzywa jędrne i pozbawione plam czy uszkodzeń.

Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło Canva
Ogórki kanapkowe- Pyszności, źródło Canva

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3,5 szklanki octu,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • 20 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka curry,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję pod bieżącą wodę i odcinam malutki kawałek na obu końcach.
  2. Następnie kroję ogórki w długie, cienkie plastry. Nie obieram ich ze skórki.
  3. Do garnka wlewam ocet, wodę i dorzucam przyprawy: cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, sól oraz curry. Zagotowuję wodę z przyprawami i octem. Gotuję do momentu, aż cukier się rozpuści.
  4. Przecedzam przez sitko, aby pozbyć się kuleczek gorczycy oraz pieprzu.
  5. Ogórki układam ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Zalewam warzywa gorącą zalewą tak, aby przykryła w całości plastry ogórka.
  6. Słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut w gorącej wodzie.
  7. Po wyciągnięciu z pasteryzacji odkładam słoiki do góry nogami i odstawiam do wystudzenia.
  8. Przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu. Pierwszy słoik możesz otworzyć już 2-3 dni po pasteryzacji. Wyśmienicie smakują na kanapkach.
Kanapka z ogórkami- Pyszności, źródło: Canva
Kanapka z ogórkami- Pyszności, źródło: Canva
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także