Co zrobić z czarnej porzeczki? Smorodinówka to bomba witaminowa, którą warto mieć w spiżarni
Smorodinówka to półwytrawna nalewka wykonana z czarnych porzeczek, cukru i spirytusu. Nazwa pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie owoce te nazywane były „smorodiną". O właściwościach leczniczych nalewki wiedziały już nasze babcie. Mimo że dzisiaj odchodzimy od sporządzania domowych trunków, tego nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach.
07.08.2023 16:29
Smorodinówka znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Trunek ten przyrządzały nasze babcie, świadome jego prozdrowotnych właściwości. Nalewka z czarnej porzeczki ma korzystne działanie w przypadku wielu dolegliwości: zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła. Warto dodać też, że smorodinówka "przejmuje" właściwości zdrowotne czarnej porzeczki.
Smorodinówka. Tę bombę witaminową musisz mieć w spiżarni
Alkohol wzmaga lecznicze działanie owoców, ponieważ podczas produkcji nalewki zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, w którym wyodrębniają się cenne składniki i czynne związki. W ten sposób zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Nalewki na bazie owoców silniej oddziałują na ludzki organizm - alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.
Smorodinówka to prawdziwa bomba witaminowa. Jej główny składnik - czarne porzeczki są bogate w witaminę C, witaminę K, witaminę A, witaminę E oraz minerały, takie jak mangan i potas. Zawierają silne antyoksydanty, takie jak antocyjany, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronią go przed stresem oksydacyjnym. Dzięki witaminie C i antyoksydantom czarne porzeczki wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi bronić się przed infekcjami.
Badania wskazują, że antocyjany mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiając zdolność naczyń krwionośnych do rozszerzania się i regulując ciśnienie krwi. Składniki zawarte w czarnych porzeczkach mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Witamina C i antyoksydanty pomagają w produkcji kolagenu, wspierając zdrową skórę i opóźniając procesy starzenia. Czarne porzeczki są również dobrym źródłem błonnika.
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Przepis na smorodinówkę
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki (przed obraniem),
- 400 g cukru,
- 500 ml wódki,
- 500 ml spirytusu.
Przygotowanie:
- Przebierz i wymyj czarną porzeczkę. Pamiętaj, że owoce muszą być nieuszkodzone i nie mogą być zgniłe.
- Owoce przełóż do dużego słoja. Zalej je wódką, a następnie spirytusem i kołysząc naczyniem, wymieszaj składniki.
- Słój z porzeczkami postaw w słonecznym miejscu, ale nie na intensywnym słońcu.
- Po ok. 3 miesiącach (do pół roku) przecedź nalewkę. W jednym naczyniu umieść czysty nalew, w drugim porzeczki. Nalew odstaw w ciemne miejsce.
- Do porzeczek dodaj cukier. Naczynie z porzeczkami odstaw w umiarkowanie nasłonecznione miejsce. Po blisko miesiącu wytrąci się likier, który należy zlać znad owoców.
- Owoce ponownie można zalać alkoholem 40-proc. (tak by, alkohol pokrył owoce) i odstawić na miesiąc. Czynność powtórz 3-4 razy.
- Likier połącz z nalewami. Gotową nalewkę zostaw minimum na rok, by dojrzała.