InspiracjeCo zrobić z czarnej porzeczki? Smorodinówka to bomba witaminowa, którą warto mieć w spiżarni

Co zrobić z czarnej porzeczki? Smorodinówka to bomba witaminowa, którą warto mieć w spiżarni

Smorodinówka to istna bomba witaminowa - Pyszności; Fot.Adobe Stock
Smorodinówka to istna bomba witaminowa - Pyszności; Fot.Adobe Stock
07.08.2023 16:29

Smorodinówka to półwytrawna nalewka wykonana z czarnych porzeczek, cukru i spirytusu. Nazwa pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie owoce te nazywane były „smorodiną". O właściwościach leczniczych nalewki wiedziały już nasze babcie. Mimo że dzisiaj odchodzimy od sporządzania domowych trunków, tego nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach.

Smorodinówka znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Trunek ten przyrządzały nasze babcie, świadome jego prozdrowotnych właściwości. Nalewka z czarnej porzeczki ma korzystne działanie w przypadku wielu dolegliwości: zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła. Warto dodać też, że smorodinówka "przejmuje" właściwości zdrowotne czarnej porzeczki.

Smorodinówka. Tę bombę witaminową musisz mieć w spiżarni

Alkohol wzmaga lecznicze działanie owoców, ponieważ podczas produkcji nalewki zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, w którym wyodrębniają się cenne składniki i czynne związki. W ten sposób zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Nalewki na bazie owoców silniej oddziałują na ludzki organizm - alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.

Smorodinówka to prawdziwa bomba witaminowa. Jej główny składnik - czarne porzeczki są bogate w witaminę C, witaminę K, witaminę A, witaminę E oraz minerały, takie jak mangan i potas. Zawierają silne antyoksydanty, takie jak antocyjany, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronią go przed stresem oksydacyjnym. Dzięki witaminie C i antyoksydantom czarne porzeczki wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi bronić się przed infekcjami.

Smorodinówka pomaga w wielu dolegliwościach - Pyszności; Fot. Pixabay
Smorodinówka pomaga w wielu dolegliwościach - Pyszności; Fot. Pixabay

Badania wskazują, że antocyjany mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiając zdolność naczyń krwionośnych do rozszerzania się i regulując ciśnienie krwi. Składniki zawarte w czarnych porzeczkach mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Witamina C i antyoksydanty pomagają w produkcji kolagenu, wspierając zdrową skórę i opóźniając procesy starzenia. Czarne porzeczki są również dobrym źródłem błonnika.

Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Przepis na smorodinówkę

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki (przed obraniem),
  • 400 g cukru,
  • 500 ml wódki,
  • 500 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Przebierz i wymyj czarną porzeczkę. Pamiętaj, że owoce muszą być nieuszkodzone i nie mogą być zgniłe.
  2. Owoce przełóż do dużego słoja. Zalej je wódką, a następnie spirytusem i kołysząc naczyniem, wymieszaj składniki.
  3. Słój z porzeczkami postaw w słonecznym miejscu, ale nie na intensywnym słońcu.
  4. Po ok. 3 miesiącach (do pół roku) przecedź nalewkę. W jednym naczyniu umieść czysty nalew, w drugim porzeczki. Nalew odstaw w ciemne miejsce.
  5. Do porzeczek dodaj cukier. Naczynie z porzeczkami odstaw w umiarkowanie nasłonecznione miejsce. Po blisko miesiącu wytrąci się likier, który należy zlać znad owoców.
  6. Owoce ponownie można zalać alkoholem 40-proc. (tak by, alkohol pokrył owoce) i odstawić na miesiąc. Czynność powtórz 3-4 razy.
  7. Likier połącz z nalewami. Gotową nalewkę zostaw minimum na rok, by dojrzała.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także