Babeczki leśny mech

Babeczki leśny mech to nasz sprawdzony patent na genialny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się zarówno na imprezie urodzinowej, jak i kameralnym spotkaniu rodzinnym. Za każdym razem robią furorę!

Obrazek
Pyszności

Szpinak do naszych babeczek przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Ciasto

  1. 300 g świeży szpinak
  2. 1/2 szkl. olej
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 2 szt. jajka
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 2 szkl. mąka pszenna

Krem

  1. 250 g mascarpone
  2. 250 g śmietanka
  3. 4 łyżki cukier puder

Do dekoracji

  1. maliny
  2. borówki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zblendowania szpinaku.

Obrazek

2. Następnie połacz w misce jajka i cukier.

Obrazek

3. Kiedy uzyskasz konsystencję puszystej mieszanki, dodaj do miski olej.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o zblendowanym szpinaku, mące oraz proszku do pieczenia.

Obrazek

5. Gotową mieszankę przełóż do foremek na muffiny, po czym wstaw do piekarnika na ok. 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj krem do babeczek. W tym celu zmiksuj mascarpone i cukier puder. Kiedy ubijesz składniki, zacznij dodawać stopniowo schłodzoną śmietankę.

Obrazek

7. Na ostudzonych babeczkach (przy pomocy rękawa cukierniczego) rozprowadź krem. Następnie posyp delikatnie pokruszoną babeczką i dodaj świeże owoce.

Obrazek

8. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀