Bułeczki drożdżowe z boczkiem i serem

Bułeczki drożdżowe połączyliśmy z boczkiem i serem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Naszym wypiekom zafundowaliśmy jednocześnie oryginalne kształty, dzięki czemu nie sposób oderwać od nich oczu. Zresztą sama się przekonaj ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szkl. mąka pszenna
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 2 szt. jajka
  6. 1/4 szkl. olej roślinny
  7. 1 szczypta sól
  8. 9 szt. boczek wędzony plastry
  9. 200 g ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od wsypania mąki do miski. Następnie zrób na środku wgłębienie i umieść w nim drożdże, cukier i ciepłe mleko (1/2 szkl.) Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Obrazek

3. Po kwadransie dodaj do miski: jajko, olej, resztę mleka i sól. Połącz składniki, aby utworzyły ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Obrazek

4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy element rozwałkuj, aby otrzymać poziomy pasek. Od góry umieść na nim boczek i ser. Zaś na dole stwórz frędzle, nacinając ciasto.

Obrazek

5. Zwiń każdy kawałek w rulon i umieść w formie do pieczenia. Kiedy zapełnisz już całą formę, wstaw ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis