Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 1 łyżeczka cukier
  3. 500 g mąka pszenna
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 3/4 szkl. woda ciepła
  6. 1,5 łyżeczki sól

Farsz

  1. 2 łyżki mak
  2. 1 szt. jajko
  3. 3 szt. cebula
  4. 4 łyżki olej
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.

Obrazek

3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.

Obrazek

4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.

Obrazek

6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.

Obrazek

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu