Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 1 łyżeczka cukier
  3. 500 g mąka pszenna
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 3/4 szkl. woda ciepła
  6. 1,5 łyżeczki sól

Farsz

  1. 2 łyżki mak
  2. 1 szt. jajko
  3. 3 szt. cebula
  4. 4 łyżki olej
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.

Obrazek

3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.

Obrazek

4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.

Obrazek

6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.

Obrazek

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇