Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko

Pierogi są jednym z flagowych wigilijnych dań, a prym wśród nich zdecydowanie wiodą te z kapustą i grzybami. Już same w sobie są pyszne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie podbić ich smak jednym popularnym składnikiem.

Świąteczne pierogi z cebulkąŚwiąteczne pierogi z cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | whiteflower

Przepis na farsz do świątecznych pierogów zna chyba każdy. Nie ma w nim nic trudnego i składa się w zasadzie jedynie z dwóch rodzajów kapusty, suszonych grzybów, podsmażonej cebulki i garści przypraw. Brzmi prosto i dokładnie tak jest, chociaż osobiście lubię do środka dorzucić jeszcze jeden składnik, który idealnie równoważy wytrawne smaki i sprawia, że danie smakuje jak u babci – czyli miód.

Domowa zupa grzybowa. Klasyk, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Wigilijne pierogi z miodem

Dodatek miodu kojarzy się głównie z pierogami na słodko, ale zdecydowanie warto dać mu szansę również w przypadku słonych pierogów. Dodany do farszu, nadaje mu delikatnie słodką nutę, dzięki której danie jest znacznie bogatsze i ciekawsze w smaku.

Najlepiej sprawdzi się miód gryczany, który bardzo dobrze równoważy kwaśność kapusty kiszonej i głęboki aromat grzybów. Warto sięgnąć również po miód wielokwiatowy, który dzięki swojej łagodności nie dominuje pozostałych składników, a jedynie nadaje im delikatny kontrast.

Przepis na wigilijne pierogi z miodem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 220 g mleka,
  • 100 g wody,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 40 g masła,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 400 g białej kapusty,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • około 30 g miodu,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki rozdrobnionego ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Zalej suszone grzyby ciepłą wodą tak, aby były całkowicie przykryte, odstaw je na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź je i drobno posiekaj.
  3. Grzyby przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości, po czym ponownie odcedź.
  4. Zdejmij z kapusty białej zewnętrzne liście, a następnie przemyj ją pod bieżącą wodą.
  5. Drobno ją posiekaj, a potem przełóż do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości.
  6. Po ugotowaniu dokładnie odcedź.
  7. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  8. Rozgrzej na patelni część masła klarowanego i smaż cebulę na średnim ogniu, aż stanie się złocista i miękka.
  9. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i przepłucz pod bieżącą wodą.
  10. Drobno ją posiekaj, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj, aż zmięknie (około 25 minut).
  11. Wyjmij liście laurowe i odcedź kapustę.
  12. Połącz w jednym garnku kapustę kiszoną, kapustę białą i ugotowane grzyby.
  13. Dodaj miód oraz podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  14. Duś całość na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
  15. Przejdź do przygotowania ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól oraz masło pokrojone w drobną kostkę.
  16. W rondelku podgrzej mleko z wodą, aż będzie gorące, ale nie dopuść do wrzenia.
  17. Następnie wlej je do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub robotem do momentu, aż stanie się gładkie, sprężyste i nieklejące się do dłoni.
  18. Podziel ciasto na cztery równe części, każdą rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonym mąką blacie.
  19. Wycinaj szklanką kółka, na środek każdego nakładaj około 1,5 łyżeczki farszu.
  20. Pierogi składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.
  21. Zgotuj duży garnek osolonej wody.
  22. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie zamieszaj.
  23. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową i pozostaw do krótkiego odsączenia.
  24. Pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami na przykład zasmażką z cebuli. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀