Chleb z worka

Chleb z worka

Chleb z worka
Pyszności
01.11.2018 12:00, aktualizacja: 02.11.2018 08:18

Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszny chlebek domowej roboty. Maluchy będą zachwycone!

Składniki:

  1. 3 szkl. mąka
  2. 1 szkl. ciepła woda
  3. 1/4 szkl. masło roztoipne
  4. 1/4 szkl. cukier
  5. 2 szczypty sól
  6. 1 opakowanie drożdże instant
  7. mak
  8. jajko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą szklankę mąki, drożdże i cukier. Przesyp do worka z suwakiem.

Obraz

2. Dodaj ciepłą wodę i zabezpiecz suwak. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut.

Obraz

3. W misce połącz ze sobą drugą szklankę mąki, sól i roztopione masło. Wymieszaj i dodaj do worka.

Obraz

4. Dodaj ostatnią szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Wyjmij zawartość i przełóż ciasto do miski, aby mogło wyrosnąć pod przykryciem w ciągu godziny.

Obraz

5. Z ciasta uformuj chlebek. Na wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko i mak. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

6. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także