PrzepisDeseryPrzepyszne ciasto Ferrero Rocher
Przepyszne ciasto Ferrero Rocher
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie przepysznego ciasta Ferrero Rocher. Po prostu niebo w gębie!
Ala Krauzowicz
03.02.2017 | aktual.: 23.03.2018 10:38
Składniki:
- 200 g herbatniki maślane zmielone
- 4 łyżki kakao
- 12 szt. ferrero rocher
- 5 łyżek masło roztopione
- 3/4 szklanki migdały posiekane
- 2 szklanki serek śmietankowy
- 1/2 szklanki śmietana kremówka dodatkowo 100 ml.
- 6 łyżek cukier
- 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 100 g czekolada mleczna
- 50 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj ze sobą zmielone herbatniki, kakao i roztopione masło.
2. Następnie równomiernie rozłóż masę w okrągłej blaszce i wygładź ją z wierzchu. Odstaw blaszkę do lodówki.
3. Za pomocą blendera zmiel migdały, a następnie dodaj do nich serek śmietankowy, 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%, cukier i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę, a następnie przelej ją na spód znajdujący się w blaszce.
4. Roztop w garnuszku 100 ml śmietany 30%, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką. Kiedy ostygnie, wylej ją na wierzch ciasta.
5. Wokół obwodu ciasta poukładaj cukierki ferrero rocher i umieść blaszkę w lodówce na minimum 75 minut.
6. Po 75 minutach wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
7. Smacznego!