Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami pekan

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami pekan to pomysł na pyszny deser na każdą okazję. Kiedy raz go skosztujesz, zakochasz się w nim bez pamięci.

Obrazek
Frania

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. marchewka
  2. 1 puszka ananas
  3. 1,5 łyżeczki cynamon
  4. 3 łyżki olej
  5. domowy lukier do dekoracji
  6. 1/3 szkl. wiórki kokosowe
  7. 1/3 szkl. orzechy pekan
  8. 3/4 szkl. mąka pszenna
  9. 3/4 szkl. mąka pełnoziarnista
  10. 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
  11. 3/4 szkl. cukier
  12. 1 szczypta sól
  13. 3 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Na początek zzoodluj marchewkę. Następnie połącz w misce mąkę pszenną, pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.

Obrazek

2. Teraz czas na mokrą mieszankę. Zmiksuj ze sobą jajka i cukier. Po chwili dodaj olej.

Obrazek

3. Wymieszaj obie mieszanki.

Obrazek

4. Do powstałego miksu dodaj marchewkę, ananasa, orzechy pekan i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czy wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Ostudzone ciasto polej lukrem domowej roboty.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯