Fitowy sernik na zimno z awokado

Lato ciągle trwa, dlatego mamy dla Ciebie pomysł na sernik na zimno z dodatkiem awokado. Fitowym deserom nigdy nie odmawiamy, a Ty?
Zobacz także: Dressingi do sałatek na 6 sposobów
Składniki:
PorcjeSpód
- 1/2 szkl. orzechy ziemne
- 300 g suszone daktyle
- 1/2 szkl. wiórki kokosowe
- 1-2 łyżki ekstrakt waniliowy
Masa z nerkowców
- 1 szkl. orzechy nerkowca
- 100 g jogurt naturalny
- 4 łyżki syrop klonowy
Masa z awokado
- 2 szt. awokado
- 3 łyżki olej kokosowy
- 4 łyżki syrop klonowy
- 1/2 szt. limonki lub cytryny sok
Sposób przygotowania:
- Gotuj orzechy nerkowca przez 10 minut. Dzięki temu zabiegowi staną się miękkie.
- W blenderze połącz ze sobą: orzechy ziemne, daktyle, wiórki kokosowe oraz ekstrakt waniliowy.
- Z powstałej mieszanki uformuj spód i wstaw go do lodówki.
- Do ugotowanych orzechów nerkowca dodaj jogurt naturalny i syrop klonowy. Zblenduj.
- Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Czas na ostatnią warstwę, którą również przygotujesz przy pomocy blendera. Tym razem zmiksuj ze sobą awokado, sok z limonki lub cytryny, olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszankę przełóż do formy do pieczenia. I ponownie wstaw do lodówki tym razem na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze