Kebab z udek z kurczaka

Kebaba z udek z kurczaka połączyliśmy z zakręconymi na maksa ziemniakami. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie powiedzieć nie :)

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki w tym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka suszony czosnek
  4. 1 łyżka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżka sól

Podstawowe składniki

  1. 1,2 kg udka z kurczaka
  2. 80 ml olej roślinny
  3. 2 szt. czerwona cebula
  4. 8 szt. ser żółty plastry
  5. 2 łyżki słodka papryka
  6. 1 łyżka suszony czosnek
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1/2 łyżeczki kardamon mielony
  9. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  10. 1/3 łyżeczki cynamon mielony
  11. 1 łyżka sól
  12. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia udek z kurczaka z przyprawami: olejem roślinnym, słodką papryką, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, gałką muszkatołową, cynamonem mielonym, kardamonem mielonym, pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Teraz przy pomocy cebuli i patyczków do szaszłyków stwórz konstrukcję na której umieść wcześniej przygotowane udka z kurczaka, plastry sera i kawałki cebuli. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie zoodluj ziemniaki, po czym zalej wodą i dopraw solą.

Obrazek

4. Po 30 minutach pozbądź się wody, po czym dodaj do miski: olej roślinny, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Obrazek

5. Zakręcone ziemniaki umieść dookoła kebaba i ponownie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom