Kebab z udek z kurczaka

Kebaba z udek z kurczaka połączyliśmy z zakręconymi na maksa ziemniakami. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie powiedzieć nie :)

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki w tym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka suszony czosnek
  4. 1 łyżka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżka sól

Podstawowe składniki

  1. 1,2 kg udka z kurczaka
  2. 80 ml olej roślinny
  3. 2 szt. czerwona cebula
  4. 8 szt. ser żółty plastry
  5. 2 łyżki słodka papryka
  6. 1 łyżka suszony czosnek
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1/2 łyżeczki kardamon mielony
  9. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  10. 1/3 łyżeczki cynamon mielony
  11. 1 łyżka sól
  12. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia udek z kurczaka z przyprawami: olejem roślinnym, słodką papryką, kminem rzymskim, suszonym czosnkiem, gałką muszkatołową, cynamonem mielonym, kardamonem mielonym, pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Teraz przy pomocy cebuli i patyczków do szaszłyków stwórz konstrukcję na której umieść wcześniej przygotowane udka z kurczaka, plastry sera i kawałki cebuli. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie zoodluj ziemniaki, po czym zalej wodą i dopraw solą.

Obrazek

4. Po 30 minutach pozbądź się wody, po czym dodaj do miski: olej roślinny, suszony czosnek, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Obrazek

5. Zakręcone ziemniaki umieść dookoła kebaba i ponownie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯