Klopsiki wieprzowe na kapuście - idealne na obiad

Nie masz pomysłu na obiad? Przejadły Ci się najbardziej oklepane propozycje? Postaw na klopsiki wieprzowe zapieczone na kapuście, a z pewnością nie pożałujesz!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 800 g kapusta kiszona
  2. 1 łyżka kminek cały
  3. woda do gotowania
  4. 2 łyżki koperek suszony
  5. 5-6 szt. ziele angielskie;
  6. 1 łyżka majeranek
  7. 3 łyżki przecier pomidorowy
  8. kilka szt. liście laurowe
  9. 1/2 szt. cebula
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Klopsiki

  1. 400 g mięso wieprzowe
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżka cebula suszona
  5. 1 łyżka czosnek suszony
  6. 1 szt. jajko
  7. 1 szt. bułka grahamka namoczona w mleku

Zasmażka

  1. 3 łyżki masło
  2. 3 łyżki mąka

Sposób przygotowania:

1. W garnku umieść kapustę kiszoną. Następnie dodaj: cebulę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj mieszankę na klopsiki. W misce połącz: mięso wieprzowe, suszoną cebulę i czosnek, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę grahamkę.

Obrazek

3. Czas przygotować zasmażkę, łącząc ze sobą na patelni masło i mąkę.

Obrazek

4. Do ugotowanej kapusty dodaj: koperek suszony, majeranek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż klopsiki z mięsa wieprzowego i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza)

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥