Kolorowe kopytka w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz kopytka, koniecznie musisz wypróbować naszą kolorową kombinację w sosie pomidorowym. Ślinka cieknie od samego patrzenia.

Obrazek
Pyszności

Ten przepis przypadnie do gustu nawet największemu marudzie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Kopytka

  1. 1 kg ziemniaki typ BC
  2. 350 g mąka pszenna plus do podsypania
  3. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  4. 1 szt. jajko
  5. 2 łyżki przecier pomidorowy
  6. 2 łyżki szpinak rozdrobniony
  7. 1/2 łyżeczki sól

Sos pomidorowy

  1. 1/4 szkl. bazylia świeża posiekana
  2. 400 g puszka pomidorów krojonych
  3. 2 łyżeczki sól (z podziałem na pół)
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 1 łyżeczka cukier
  6. 1 łyżka masło
  7. 3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 szt. cebula
  9. 2 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj bazę na kopytka. W tym celu połącz: ugotowane ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól.

Obrazek
Kluski ziemniaczane - Pyszności

2. Zagnieć na ciasto. Następnie podziel je na 3 części: do pierwszej dodaj przecier pomidorowy, a do drugiej rozdrobniony szpinak.

Obrazek

3. Rozwałkuj i potnij na kopytka w każdym kolorze.

Obrazek

4. Zagotuj wodę z łyżką masła i dodaj sól. Następnie umieść we wrzątku kopytka. Gotuj 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną na wierzch.

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W tym celu połącz na patelni: cebulę, bazylię, czosnek, krojone pomidory, sól, pieprz i cukier.

Obrazek

6. Połącz kopytka z sosem. Smacznego!

Obrazek
Gotowe danie - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯