Kotlety mielone z sosem grzybowym

Kotlety mielone z sosem grzybowym to idealna kombinacja obiadowa na jesienne dni. Jest nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos grzybowy

  1. 2 łyżki masło
  2. 300 g borowik szlachetny
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. ząbki czosnku
  5. 1/2 szt. cytryna sok
  6. 200 ml śmietanka 30%
  7. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Kotlety

  1. 1 szt. jajko
  2. 1 szt. cebula usmażona
  3. 1/2 szkl. bułka tarta
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 szkl. bułka tarta do panierowania
  7. 1-2 ząbki czosnek
  8. smalec do smażenia
  9. 500 g mięso wieprzowe mielone

Sposób przygotowania:

1. Podziel borowiki na mniejsze kawałki.

Obrazek
Grzyby - Pyszności

2. Następnie połącz na patelni: masło, cebulę, borowiki, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek, śmietankę i sok z cytryny.

Obrazek
Sos grzybowy - Pyszności

3. Zblenduj mieszankę i przelej ją do formy na kostki lodu. Przechowuj w zamrażarce przez 3-4 godziny.

Obrazek

4. Czas na kotlety. Aby je przygotować, połącz: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, pieprz, sól, czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Weź trochę mięsa i obtocz nim kawałek zamrożonego sosu grzybowego. Obtocz w bułce tartej i smaż na smalcu.

Obrazek

6. Podawaj m.in. z ziemniakami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀