Kruche rogaliki w dwóch kolorach z marmoladą

Kruche rogaliki nie dość, że stworzyliśmy w dwóch kolorach, to jeszcze umieściliśmy w nich pyszną marmoladę z róży. Idealna kombinacja ?

Obrazek
Frania

Składniki:

Maślana wersja

  1. 400 g mąka
  2. 250 g ser z wiaderka do serników
  3. 200 g masło z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 5 łyżek cukier puder
  6. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

Czekoladowa wersja

  1. 5 łyżek cukier pduer
  2. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  3. 4 łyżki kakao
  4. marmolada z róży jako nadzienie
  5. 400 g mąka
  6. 250 g ser z wiaderka do serników
  7. 200 g masło z lodówki
  8. 1 szt. jajko

Pozostałe składniki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj jasne ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, masło, ser, jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Stwórz z produktów ciasto, po czym wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

2. Czas na drugie ciasto, tym razem w ciemnym kolorze. Tym razem połącz: mąkę, masło, ser, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder i kakao. Tak jak wcześniej, po stworzeniu ciasta, wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

3. Podziel ciasto na kawałki, stwórz okrąg i podziel go na mniejsze części (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Ułóż najpierw jasne ciasto i bezpośrednio na nim (lecz trochę niżej) brązowy kawałek.

Obrazek

5. Na środku umieść marmoladę z róży i zwiń. Powstałe rogaliki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie