Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włosi nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez panettone – puszystej, delikatnej i wilgotnej babki najeżone bakaliami i skórką pomarańczową. Ciasto ma w sobie coś z kulinarnej magii, a jak dobrze poszukasz, to znajdziesz ozdobne paczki lub puszki idealne na świąteczny upominek.
Panettone tylko wygląda jak zwykła babka drożdżowa, ale nie należy ulegać pozorom. Włoski wypiek w niczym nie przypomina suchej drożdżówki, którą znamy z naszego podwórka. Każdy, kto choć raz spróbuje ciasta, przepada z kretesem. W środku znajduje się maślany wilgotny puch, który można odrywać na kawałki.
Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę
W czym tkwi sekret włoskiego wypieku?
Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale wymaga czasu. Proces wyrastania babki zajmuje kilka ładnych godzin i najpierw przebiega w warunkach chłodniczych, a następnie w temperaturze pokojowej. Nie ma sensu tego przyspieszać, bo wtedy będzie można tylko pomarzyć o puszystym panettone. Jednak sekret ciasta polega jeszcze na jednej rzeczy – po wypieczeniu babkę należy powiesić do góry nogami na specjalnych kratkach. W ten sposób powoli stygnie, zachowując pożądaną objętość i sprężystość.
Panettone na świąteczny upominek
Moda na włoski wypiek przywędrowała również do Polski, więc nie trzeba lecieć do Mediolanu, aby skosztować oryginalnej babki. Na wystawkach w markecie znajdziesz gotowe świąteczne paczki z ciastem w dwóch rozmiarach – o wadze 0,5 kg i 1 kg. Jak masz szczęście, może uda ci się otrzymać gratis metalową puszkę, która potem przyda się na pierniczki. Za mniejsze panettone zapłacisz ok. 25 złotych, większa babka kosztuję niecałe 50 złotych. Dostępne są również warianty smakowe, na przykład z limoncello.
Klasyczny włoski wypiek
Z powstaniem "świątecznego chlebka" wiąże się legenda o młodym mediolańczyku, który zakochał się w córce ubogiego piekarza. Żeby zdobyć względy ojca dziewczyny, chłopak dał jej pieniądze na zakup składników do ciasta: mąki, jajek, masła, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Pan Tony wypiekł babkę, która przyniosła mu rozgłos na całe miasto. Dzisiaj zasięg popularności panettone jest o wiele większy. Babka charakteryzuje się długim terminem ważności i świetnie znosi transport, więc jest transportowana praktycznie na cały świat. Bez obaw możesz kupić ciasto w markecie – nie mowy o tym, aby z pudełka wyciągnąć suchy placek.
Jak zrobić babkę panettone?
W oryginalnym przepisie mieszana jest mąka z Manitoby (o wysokiej zawartości białka, a małej ilości skrobi i glutenu) i typ 00, ale możesz wybrać mąkę tortową, czyli typ 405. Włoskie ciasto jest wypiekane w wysokiej okrągłej formie.
Składniki:
- 5 łyżek ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżeczki pasty waniliowej,
- 5 żółtek,
- 160 g rodzynek,
- 3 łyżki rumu,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże i wymieszaj z łyżeczką cukru pudru. Odstaw na kilka minut.
- Pozostały cukier puder utrzyj z miękki masłem i wanilią na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, dokładnie mieszając.
- Do masy dodaj szczyptę soli i dodaj zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto ręcznie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką. Pozostaw na noc w lodówce.
- Rodzynki podgrzej w rumie do wchłonięcia płynu. Połącz ciasto z bakaliami i skórkami pomarańczy.
- Uformuj kulę, przykryj folią i pozostaw na 3–4 godziny w temperaturze pokojowej.
- Przełóż ciasto do wysokiej formy na babkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40–50 minut. Wyjmij, gdy ciasto nabierze złocistej barwy.