Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak

Co kraj, to inny świąteczny klasyk, a we Włoszech nie może zabraknąć ciasta o nazwie panettone. Chociaż w Polsce nie jest jeszcze tak popularne, zdecydowanie warto po nie sięgnąć, szczególnie jeśli w tym roku chcesz przygotować coś wyjątkowego i efektownego.

Tradycyjny włoski wypiekTradycyjny włoski wypiek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli makowiec, szarlotka i piernik zaczęły ci się nudzić to pora spróbować tego południowego klasyka. Panettone to tradycyjne włoskie ciasto, które od lat kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Niestety, nie należy do tych ciast które przygotujesz na szybko w wigilijny poranek. Wymaga dopieszczenia i nieco więcej czasu niż inne wypieki, ale zdecydowanie wynagradza to swoim obłędnym smakiem.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Włoskie świąteczne ciasto

Przygotowanie prawdziwego panettone wymaga cierpliwości. To ciasto drożdżowe potrzebuje dwóch dni, aby odpowiednio wyrosnąć i nabrać puszystości. Pierwszego dnia przygotowujesz zaczyn, który fermentuje przez kilkanaście godzin. Drugiego dnia dodajesz resztę składników, wyrabiasz ciasto, dodajesz rodzynki oraz żurawinę i doprowadzasz je do finalnego wyrośnięcia przed pieczeniem. Choć proces jest powolny, efekt jest oszałamiający — miękkie, aromatyczne i puszyste ciasto, pełne bakalii, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Przepis na panettone

Składniki:

  • 590 g mąki pszennej,
  • 325 ml letniej przegotowanej wody,
  • 115 g miękkiego masła,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 90 g cukru,
  • 75 g rodzynek,
  • 75 g suszonej żurawiny,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie panettone trwa dwa dni. Pierwszego dnia zacznij od zalania 20 g drożdży 200 ml letniej wody.
  2. Przesiej 190 g mąki i dodaj ją do drożdży.
  3. Całość dokładnie zagnieć rękami lub łyżką, aż składniki się połączą.
  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na około 12 godzin, aby ciasto powoli wyrosło. Nie przyspieszaj procesu, bo to klucz do smaku i puszystości.
  6. Drugiego dnia rozpuść pozostałe 20 g drożdży w 125 ml letniej wody i wymieszaj.
  7. Dodaj je do wyrośniętego ciasta z dnia poprzedniego, wsyp 400 g mąki, cukier, miękkie masło, sól i jajka.
  8. Wyrabiaj rękami lub mikserem aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.
  9. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  10. Zanurz rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie.
  11. Po około minucie odcedź je i dodaj do wyrośniętego ciasta razem z kandyzowaną skórką pomarańczy.
  12. Dokładnie zagnieć ciasto.
  13. Przygotuj wysoką foremkę minimum 12 cm wysokości.
  14. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  15. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na dolną półkę i piecz 30-40 minut.
  16. Obserwuj kolor wierzchu, jeśli rumieni się zbyt mocno, przykryj luźno folią lub papierem.
  17. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone w środku.
  18. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀