Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 łyżki olej
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 1/2 szklanki parmezan starty
  4. 120 g mozzarella pokrojona na kawałki
  5. natka pietruszki posiekana
  6. ryż ugotowany
  7. 3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  8. 3 szklanki sos pomidorowy
  9. 1 gałąź świeża bazylia
  10. 2 pierś z kurczaka
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 szt. jajka
  14. 1 szklanka bułka tarta
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się się zeszkli, dodaj sos pomidorowy i gałąź bazylii. Wymieszaj i duś przez 10 minut.

Obrazek

2. Rozbij piersi z kurczaka i dopraw je z obydwóch stron solą oraz pieprzem.

Obrazek

3. Każdą pierś namocz w jajku, a następnie posyp bułką tartą.

Obrazek

4. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią piersi z kurczaka. Kiedy będą dosmażone, przełóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

Obrazek

5. Posyp kurczaka z wierzchu startym parmezanem i połóż kawałki mozzarelli. Kiedy ser się stopi, przełóż kurczaka na talerze.

Obrazek

6. Jeżeli masz ochotę, posyp kurczaka z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟