PrzepisDania główneKurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą
Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą.
Pyszności
06.05.2017 | aktual.: 31.05.2017 15:11
Składniki:
- 2 łyżki olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki parmezan starty
- 120 g mozzarella pokrojona na kawałki
- natka pietruszki posiekana
- ryż ugotowany
- 3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
- 3 szklanki sos pomidorowy
- 1 gałąź świeża bazylia
- 2 pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 szt. jajka
- 1 szklanka bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się się zeszkli, dodaj sos pomidorowy i gałąź bazylii. Wymieszaj i duś przez 10 minut.
2. Rozbij piersi z kurczaka i dopraw je z obydwóch stron solą oraz pieprzem.
3. Każdą pierś namocz w jajku, a następnie posyp bułką tartą.
4. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią piersi z kurczaka. Kiedy będą dosmażone, przełóż je na patelnię z sosem pomidorowym.
5. Posyp kurczaka z wierzchu startym parmezanem i połóż kawałki mozzarelli. Kiedy ser się stopi, przełóż kurczaka na talerze.
6. Jeżeli masz ochotę, posyp kurczaka z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem.
7. Smacznego!