PrzepisDania główneKurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą

Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą.

Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą
Pyszności

06.05.2017 | aktual.: 31.05.2017 15:11

Składniki:

  1. 2 łyżki olej
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 1/2 szklanki parmezan starty
  4. 120 g mozzarella pokrojona na kawałki
  5. natka pietruszki posiekana
  6. ryż ugotowany
  7. 3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  8. 3 szklanki sos pomidorowy
  9. 1 gałąź świeża bazylia
  10. 2 pierś z kurczaka
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 szt. jajka
  14. 1 szklanka bułka tarta
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się się zeszkli, dodaj sos pomidorowy i gałąź bazylii. Wymieszaj i duś przez 10 minut.

Obraz

2. Rozbij piersi z kurczaka i dopraw je z obydwóch stron solą oraz pieprzem.

Obraz

3. Każdą pierś namocz w jajku, a następnie posyp bułką tartą.

Obraz

4. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią piersi z kurczaka. Kiedy będą dosmażone, przełóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

Obraz

5. Posyp kurczaka z wierzchu startym parmezanem i połóż kawałki mozzarelli. Kiedy ser się stopi, przełóż kurczaka na talerze.

Obraz

6. Jeżeli masz ochotę, posyp kurczaka z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem.

Obraz
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie