Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej to idealna baza do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Tacos z kurczakiem
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szkl. mąka kukurydziana
- 1,5 łyżeczki papryka słodka
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka imbir
- 1,5 łyżeczki czosnek
- 1 łyżeczka pieprz cayenne płaska
- 1,5 łyżeczki tymianek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 8 szt. podudzia z kurczaka
- 3 szt. jajko
- 2-3 łyżki olej
Sos
- 4 łyżki miód
- 2 ząbki czosnek
- 1-2 łyżki sos sojowy
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz: mąkę kukurydzianą, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, czosnek, pieprz cayenne, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Roztrzep jajka w głębokim talerzu. Teraz obtocz każde podudzie z kurczaka w mieszance z mąki kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie mące.
- Przygotowane podudzia umieść w formie do pieczenia i polej je delikatnie olejem. Kurczaki piecz przez 30 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na palniku połącz: miód, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe kurczaki podawaj z sosem i dodatkami: frytki, ryż lub ziemniaki.
Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej ma w sobie to coś ❤️Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialnego kurczaka w panierce 😉 Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/299311
Posted by Pyszności on Tuesday, June 2, 2020