Makaronowa babka z dodatkami

Jeśli myślałaś, że babka może występować tylko w słodkim wydaniu, już za chwilę przekonasz się, że wcale nie musi tak być. Oto makaronowa babka, która doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 500 g wołowina mielona
  2. 1/2 szt. cebula posiekana w kostkę
  3. 400 g spaghetti ugotowane
  4. 1 szt. brokuł ugotowany
  5. 400 g pomidory w kawałkach w sosie
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 150 ml mleko
  9. 3 szt. jajka
  10. 200 g mozzarella
  11. 150 g cheddar
  12. 100 g parmezan
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć wołowinę. Po chwili dodaj posiekaną w kostkę cebulę i pomidory.

Obrazek

2. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Obrazek

3. Do garnka z mlekiem dodaj mozzarellę, cheddar i parmezan.

Obrazek

4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dodaj ugotowany makaron.

Obrazek

5. Następnie wrzuć do garnka wcześniej przygotowaną wołowinę oraz brokuł. Całość wymieszaj.

Obrazek

6. Przełóż makaronową mieszankę do formy do pieczenia i piecz ją przez 40 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

7. Posyp danie mozzarellą i ponownie włóż ją do piekarnika (temp. 200°Celsjusza, 10 minut).

Obrazek

8. Makaronową babkę podziel na kawałki i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯