in

Mleczno-maślane buły

Tym razem mamy dla Ciebie pomysł na domowej roboty mleczno-maślane bułki, które z pewnością skradną serce każdego malucha. Po prostu nie ma innej opcji 😉

Mleczno-maślane buły
Mleczno-maślane buły
10
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą drożdże, cukier i 3/4 szklanki letniego mleko. Dodaj 1/2 szkl. mąki i ponownie wymieszaj, po czym przykryj i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
    W misce połącz ze sobą drożdże, cukier i 3/4 szklanki letniego mleko. Dodaj 1/2 szkl. mąki i ponownie wymieszaj, po czym przykryj i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  2. W międzyczasie przesiej resztę mąki do dużej miski. Zrób wgłębienie i umieść w środku gotowy rozczyn.
    W międzyczasie przesiej resztę mąki do dużej miski. Zrób wgłębienie i umieść w środku gotowy rozczyn.
  3. Jako kolejny składniki dodaj resztę mleka i roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na 45 minut.
    Jako kolejny składniki dodaj resztę mleka i roztopione masło. Zagnieć na ciasto i odstaw pod przykryciem na 45 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj małe bułeczki. Zrób na nich nacięcia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
    Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj małe bułeczki. Zrób na nich nacięcia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
  5. Gotowe bułeczki możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono 👍
    Gotowe bułeczki możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono 👍