Nigdy więcej nie kupisz pączków, gdy poznasz ten prosty przepis. Minimum składników, a maksimum smaku!

Pyszne ciasteczka z borówkami są alternatywą dla tradycyjnych smażonych pączków. Prosty przepis, którego po prostu nie da się zepsuć. Słodkości idealnie pasują do popołudniowej herbaty w towarzystwie przyjaciółki. Nie ma co gadać tylko trzeba zabrać się do roboty!

Obrazek
Frania

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki jogurtu waniliowego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 jajko
  • 250 g borówek

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.

2. Do jogurtu dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj i wrzuć do miski.

3. Po wymieszaniu wcześniejszych składników, wrzuć borówki i delikatnie wszystko wymieszaj.

4. Następnie ciasto przełóż do formy do pieczenia pączków. Wysmaruj wcześniej ją tłuszczem. Nie wypełniaj do samej góry, ale tak, żeby zająć 2/3 foremki.

5. Włóż pączuszki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 10-12 minut, albo do momentu, w którym zauważysz, że się zarumienią.

Obrazek
Banalnie proste, a smakuje genialnie. Czego chcieć więcej?!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟