Niezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta - takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!

Panna Cotta to rodzaj deseru, który pochodzi z Włoch północnych. Jego klasyczna wersja składa się z podgrzanej śmietany, pomieszanej z żelatyną oraz z różnych dodatków.

Obrazek
Pyszności

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pięknie i niezwykle wyglądającą truskawkową Panna Cottę. Takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i każdy będzie się zastanawiać, jak to zrobiłeś...

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 500 ml woda gorąca
  2. 1 opak. galaretka truskawkowa
  3. 1 l mleko
  4. 3 łyżeczki żelatyna
  5. 75 g cukier
  6. 340 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 1/4 łyżeczki sól
  9. truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej 500 ml gorącej wody, a następnie dodaj do niej galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszaj.
2. Złóż ręcznik i połóż go na końcu wysokiej blaszki. Poukładaj na niej szklanki tak, aby były przechylone, ale aby równocześnie stały stabilnie.
3. Rozlej galaretkę do szklanek w ten sam sposób, co na zdjęciu poniżej. Włóż do lodówki na 2-4 godziny.
4. Do garnka wlej mleko i żelatynę. Poczekaj 5 minut, a następnie wymieszaj.
5. Włóż garnek na średni ogień. Dodaj do niego cukier. Wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
6. Do garnka dodaj śmietankę, olejek waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Schłodź miksturę do temperatury pokojowej.
7. Wlej miksturę do szklanek, w których znajduje się galaretka.
8. Włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeżeli masz ochotę, możesz udekorować deser świeżymi truskawkami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟