Przepis na oponki ptysiowe domowej roboty

Tym razem mamy dla Was przepis na oponki ptysiowe domowej roboty. I do tego w wydaniu mini. Po prostu palce lizać ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szkl. woda
  2. 70 g masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 3 łyżki cukier
  5. 2-3 szt. jajka
  6. 140 g mąka
  7. 3 łyżki olej
  8. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą wodę i masło.

Obrazek

2. Następnie dodaj cukier i sól.

Obrazek

3. Jako ostatni składnik dodaj mąkę i zacznij mieszać energicznie przy pomocy drewnianej łyżki.

Obrazek

4. Odstaw mieszankę do ostudzenia. Dopiero po chwili zmiksuj z jajkami.

Obrazek

5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Podziel papier do pieczenia na małe kwadraty. Następnie rozsmaruj na nich olej i stwórz mini oponki.

Obrazek

6. Wrzuć je do rozgrzanego oleju na kilka minut.

Obrazek

7. Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥