Nie znam chyba osoby, która nie kochałaby smaku rogalików croissant. W tym artykule pokażę ci ciekawą propozycję ich podania - z pysznym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem. Ich przyrządzenie jest naprawdę proste.
A więc do dzieła! Dokładna instrukcja znajduje się poniżej.
Składniki:
- 2 szt. jabłka
- 1 opak. ciasto francuskie
- 115 g cukier brązowy
- 50 ml lemoniada
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłka. Każde z nich przekrój na 4 części. Nie zapomnij o usunięciu rdzeni w jabłkach.
2. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na 8 trójkątów. Na jednym z boków każdego trójkąta umieść po kawałku jabłka. Zawiń w rulonik. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć końcówki, aby w czasie pieczenia nic nie wypadło z rogalika.
3. Ułóż rogaliki na blaszce do pieczenia.
4. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego cukier i lemoniadę. Dokładnie wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj cynamon i olejek waniliowy. Mieszaj tak długo, aż mikstura będzie miała gładką i jednolitą konsystencję. Następnie zdejmij z ognia.
5. Za pomocą łyżki polej rogaliki przygotowaną polewą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij gotowy deser z piekarnika. Zanim go podasz, poczekaj aż trochę ostygnie.
7. Smacznego!