Schab z talarkami

Schab z ziemniaczanymi talarkami to sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 8 szt. schab wieprzowy plastry
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 2 łyżki suszony majeranek
  5. 3 szt. ziemniaki
  6. 80 g masło
  7. 2-3 łyżki olej/oliwa

Sos pieczarkowy

  1. 1,5 łyżeczki sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 300 g pieczarki
  4. 1 szt. cebula
  5. 100 ml śmietanka 18%

Dodatki

  1. 200 g ser mozzarella tarta
  2. natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab w cienkie plastry.

Obrazek

2. Następnie polej mięso olejem/oliwą z oliwek oraz posyp przyprawami: suszonym czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Obrazek

3. Poukładaj na przemian plastry mięsa i ziemniaczane talarki w formie do pieczenia. Posyp całość solą i ułóż na wierzchu kawałki masła. Piecz pod przykryciem przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni cebulę i pieczarki. Po chwili dodaj śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść sos pieczarkowy na podpieczonym schabie i ziemniakach. Dodaj również ser i piecz całość przez 20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀