Szalone ciasto czekoladowe, które przyrządzisz w jednym naczyniu bez jajek, bez mleka i bez masła!

Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta czekoladowego... Ten deser to chyba jeden z najbardziej klasycznych i popularnych deserów.

Obrazek
Pyszności

Przygotowanie domowego ciasta czekoladowego zazwyczaj wymaga trochę czasu, a na końcu w naszej kuchni panuje bałagan. Jak tego uniknąć? Już mówię!

Szalone ciasto czekoladowego, bo to właśnie o nim mowa, jest niezwykłe, ponieważ przygotujemy je w jednym naczyniu. Na dodatek nie potrzeba do niego ani jajek, ani masła i ani mleka. Do jego wykonania niezbędne są tylko podstawowe składniki. Nie traćmy więc czasu i do dzieła!

Składniki:

  1. 345 g mąka
  2. 3 łyżki kakao
  3. 3 łyżeczki soda
  4. 230 g cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1 łyżka ocet
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 5 łyżkek olej roślinny
  9. 230 ml woda
  10. 1 opak. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Na blaszkę wsyp mąkę, kakao, sodę, cukier oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Za pomocą łyżki, wykonaj w miksturze 3 wgłębienia - 2 małe i 1 duże.
3. Do jednego małego wgłębienia wlej ocet, a do drugiego olejek waniliowy. Do dużego wgłębienia wlej olej roślinny. Następnie wszystko wymieszaj.
4. Do mieszanki na blaszce dolej także wodę. Wymieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
5. Po 35 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Jego wierzch polej polewą czekoladową i dobrze ją rozsmaruj.
6. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Możesz podawać je samodzielnie lub z truskawkami i bitą śmietaną.
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥