Zapiekane roladki makaronowe z pysznym nadzieniem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanych roladek makaronowych z nadzieniem serowo-szpinakowym.



Składniki:
Porcje- 6 płatów makaron do lasagne ugotowane al dente i przekrojony na pół
- 120 g szpinak ugotowany i posiekany
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1 szt. jajko
- 200 g serek wiejski
- 120 g żółty ser starty
- sól
- pieprz
- 300 g sos pomidorowy
- plastry żółty ser
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż szpinak, czosnek, jajko, serek wiejski, starty ser żółty, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Powstałą mieszankę rozłóż na kawałki makaronu lasagne. Każdy z nich zawiń w roladkę.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj połowę sosu pomidorowego. Następnie poukładaj na nim roladki i nasmaruj ich wierzch resztą sosu pomidorowego. Na sosie ułóż plastry sera żółtego. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i rozłóż roladki na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Komentarze