Przerażające ceny wody w polskich restauracjach. Za tę cenę można zjeść pełny obiad

Ceny zaskakują nas coraz bardziej, ale to, co dzieje się w miejscach turystycznych przechodzi ludzkie pojęcie. Ceny jedzenia i napojów sięgają już rekordowych wartości. Woda za 30 zł to nie żart. Czemu tak się dzieje? Co stoi za tak wygórowaną ceną napoju? Badamy ceny wody w polskich knajpach.

Obrazek
Paulina

Ceny wody pną się bez przerwy

Oprócz wygórowanych cen, za napoje, zapłacimy równie dużo za jedzenie i nocleg. Na pewno do tego wszystkiego przyczyniła się pandemia i obecna sytuacja, która ma teraz miejsce. Postanowiliśmy sprawdzić co sądzą turyści o tych cenach, które narzucają restauracje.

Niemiło zaskoczyła mnie ostatnia wizyta w jednej z sopockich restauracji. Za 0,7 l wody zapłaciłem aż 24 zł. Czy to standardowa cena? Nie wydaje mi się, ale może coś się zmieniło - wypowiedzil się jeden z klientów dla serwisu trójmiasto.pl
Obrazek
Woda - Pyszności; Foto: Canva.com

Autor wypowiedzi miał na myśli wodę Cisowiankę Perlage, która w sklepie kosztuje ok. 3 zł za 0,7 l. Postanowiliśmy sprawdzić ceny w innych restauracjach i tam za taką butelkę trzeba zapłacić ok. 19 zł. Chociaż najdroższa, jaką spotkaliśmy to 32 zł. Zapytaliśmy właściciela skąd ta cena. Okazuje się, ze wodę sprowadzana jest z Grecji i jej zakup oraz import jest drogi. Natomiast są klienci, którzy chętnie kupują ten produkt.

Co do walorów smakowych to kwestia bardzo indywidualna, ale nasi goście chwalą sobie jej smak. Serwując prawdziwie grecką wodę, chcemy dopełnić doświadczenie jedzenia w greckiej tawernie.

Po przeprowadzonym wywiadzie mnóstwo internautów wypowiedziało się w tej sprawie, jedni uważają, że restauratorzy chcą zarobić. Inni sugerują, że woda powinna być za darmo do posiłku tak jak w innych krajach. Taka forma byłaby naprawdę dobrym rozwiązaniem i wiele nowych miejsc już tak do tego podchodzi. Natomiast nie wszędzie spotkamy sie z takim podejściem.

Obrazek

Sprawdź ceny przed zakupem

Jedno jest pewne, przed złożeniem zamówienia w restauracji sprawdźmy dokładnie cenę wody, która zamawiamy. Jeśli nie chcemy się negatywnie zaskoczyć przy opłacaniu rachunku. Ile restauracji, tyle cen.

Jeśli chcesz przygotować sobie coś do picia i jesteś wielkim miłośnikiem mojito. Wręcz nie wyobrażasz sobie wakacyjnego wypoczynku bez ulubionego drinka, to mamy sprawdzony przepis. W tym filmie zobaczysz jak zrobić go krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy