Przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm. Zapomniany słowiański przepis znów robi furorę

Miód, woda, i kilka innych zdrowych dodatków, to w sumie zbiteń — tradycyjny, chociaż zupełnie już w naszych rejonach zapomniany napój, który wykazuje niezwykle korzystne działanie na pracę ludzkiego organizmu. Dzisiaj zachęcamy do powrotu do słowiańskich korzeni i skosztowania tego trunku!

Zbiteń - słowiański napój sprzed latZbiteń - słowiański napój sprzed lat
Źródło zdjęć: © Canva | TraceyAyre

Pierwsze wzmianki o korzennym napoju z miodu zwanym zbitniem pochodzą z XII wieku. Wschodniosłowiańskie kraje przyrządzały go przez wiele stuleci, aż do momentu, w którym olbrzymią popularność zyskała tam herbata. I chociaż ona również jest zdrowa, to ciężko konkurować z czymś tak korzystnym dla organizmu, co zbiteń. Już same składniki mówią za siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Zbiteń — napój dla całego ciała

Według wschodniosłowiańskich receptur zbiteń przygotowuje się z miodu, wody i przypraw, takich jak goździki, imbir czy gałka muszkatołowa. Według niektórych przepisów receptura zawiera również dżem. Właściwie nie ma w nim choćby jednego składnika, który nie oddziaływałby pozytywnie na nasze zdrowie.

Zapomniany napój poprawia perystaltykę jelit, detoksykację i trawienie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do diety osób starających się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Poza tym miód wspomaga odporność, przyspiesza gojenie ran i wykazuje właściwości obniżające ciśnienie, cynamon redukuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo.

Zbiteń pij jeszcze ciepły
Zbiteń pij jeszcze ciepły © Canva | James Hendricks

Jeśli te wszystkie walory sprawiają, że zainteresowałeś się słowiańskim napojem, to poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na niego. Pamiętaj, że ilość przypraw możesz dozować według własnych upodobań — ważna jest jednak ich obecność.

Jak przygotować zbiteń?

Składniki:

  • 200 g miodu,
  • 1 l wody,
  • 10 g goździków,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 1 gałązka mięty,
  • kilka listków laurowych,
  • dżem (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Miód przełóż do garnuszka. Wlej wodę. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki: imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, miętę i listki laurowe. Możesz też dodać dżem — np. jagodowy.
  2. Gotuj kolejne 5 minut. Na koniec przecedź przez sito. Pij jeszcze ciepły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku