WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm. Zapomniany słowiański przepis znów robi furorę

Miód, woda, i kilka innych zdrowych dodatków, to w sumie zbiteń — tradycyjny, chociaż zupełnie już w naszych rejonach zapomniany napój, który wykazuje niezwykle korzystne działanie na pracę ludzkiego organizmu. Dzisiaj zachęcamy do powrotu do słowiańskich korzeni i skosztowania tego trunku!

Zbiteń - słowiański napój sprzed latZbiteń - słowiański napój sprzed lat
Źródło zdjęć: © Canva | TraceyAyre

Pierwsze wzmianki o korzennym napoju z miodu zwanym zbitniem pochodzą z XII wieku. Wschodniosłowiańskie kraje przyrządzały go przez wiele stuleci, aż do momentu, w którym olbrzymią popularność zyskała tam herbata. I chociaż ona również jest zdrowa, to ciężko konkurować z czymś tak korzystnym dla organizmu, co zbiteń. Już same składniki mówią za siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Zbiteń — napój dla całego ciała

Według wschodniosłowiańskich receptur zbiteń przygotowuje się z miodu, wody i przypraw, takich jak goździki, imbir czy gałka muszkatołowa. Według niektórych przepisów receptura zawiera również dżem. Właściwie nie ma w nim choćby jednego składnika, który nie oddziaływałby pozytywnie na nasze zdrowie.

Zapomniany napój poprawia perystaltykę jelit, detoksykację i trawienie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do diety osób starających się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Poza tym miód wspomaga odporność, przyspiesza gojenie ran i wykazuje właściwości obniżające ciśnienie, cynamon redukuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo.

Zbiteń pij jeszcze ciepły
Zbiteń pij jeszcze ciepły © Canva | James Hendricks

Jeśli te wszystkie walory sprawiają, że zainteresowałeś się słowiańskim napojem, to poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na niego. Pamiętaj, że ilość przypraw możesz dozować według własnych upodobań — ważna jest jednak ich obecność.

Jak przygotować zbiteń?

Składniki:

  • 200 g miodu,
  • 1 l wody,
  • 10 g goździków,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 1 gałązka mięty,
  • kilka listków laurowych,
  • dżem (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Miód przełóż do garnuszka. Wlej wodę. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki: imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, miętę i listki laurowe. Możesz też dodać dżem — np. jagodowy.
  2. Gotuj kolejne 5 minut. Na koniec przecedź przez sito. Pij jeszcze ciepły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki