Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami

Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami wypełniliśmy pysznym kremem. Takich kombinacji nigdy za wiele! Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.



Zobacz także: Cudowne gofry ombre dla juniora
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto francuskie
- 2 tabliczki gorzka czekolada
- 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 300 g ricotta
- 40 ml likier kawowo-czekoladowy
- 1/3 szkl. bita śmietana
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki cukier puder
- 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
- Papier do pieczenia zwiń w rulon. Następnie obtocz go folią aluminiową.
- Podziel arkusz ciasta francuskiego w pionowe pasy.
- Z kawałków ciasta francuskiego stwórz rożki. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować farsz do rożków. W tym celu połącz: ricottę, cukier puder, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz likier kawowo-czekoladowy. Odłóż mikser i przy pomocy szpatułki dodaj ubitą śmietankę.
- Upieczone rożki pokryj roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.
- Wypełnij rożki serową mieszanką. Smacznego!