Restauracja zbanowała wszystkich wegan. W internecie zawrzało

Każda restauracja ma swoje zasady, do których się stosuje. Niektóre są naprawdę kuriozalne. Pewien lokal w Australii zszokował wszystkich. Postanowił całkowicie zbanować wegan. Teraz osoby niejedzące mięsa i produktów zwierzęcych nie mają do niego wstępu.

ObrazekRestauracja Fyre w Australii (Instagram)
Paulina Hermann

Post umieszczony w mediach społecznościowych przyniósł restauracji rozgłos. Szef kuchni stwierdził, że do lokalu wstęp mają tylko osoby jedzące mięso. Decyzję podjął ponoć po to, by dbać o zdrowie i dobro wegan. W internecie rozpętała się burza.

Restauracja wprowadziła zakaz wstępu dla wegan

Fyre jest teraz na ustach wszystkich. Ten austriacki lokal stał się popularny "dzięki" szokującej decyzji szefa kuchni, Johna Mountaina. Mężczyzna postanowił opublikować na Instagramie pewną informację. Wynika z niej, że do restauracji mogą wchodzić tylko osoby jedzące mięso.

"Niestety wszyscy weganie są teraz wykluczeni z Fyre (z powodów związanych ze zdrowiem psychicznym). Dziękujemy za zrozumienie. Całusy" - napisał w poście.

Co go do tego skłoniło? Najprawdopodobniej chodzi o zajście z pewną klientką. Kobieta napisała do niego z zapytaniem, czy przygotuje wegańską wersję pewnego dania. Mountain nie odpowiadał na wiadomości, więc klientka udała się do lokalu. Na miejscu podano jej warzywną wersję potrawy za 32 dolary. Kobieta poczuła się zniesmaczona, a restauracja otrzymała jedną gwiazdkę. Wtedy się zaczęło. Inni weganie poszli w jej ślad i tym samym ocena restauracji diametralnie spadła.

Internauci nie pozostawili suchej nitki

W internecie zawrzało. Wiele osób uznało, że decyzja ta jest dyskryminująca. Restauracja powinna obsłużyć osoby jedzące mięso i wegan. Post Mountaina szybko zdobył popularność, dzięki czemu o Fyre usłyszało więcej osób.

"Dobrze. Wydamy pieniądze gdzie indziej. Chodzimy tam, gdzie jesteśmy mile widziani i wydajemy pieniądze na warzywa, zboża i rośliny strączkowe. Twoje jedzenie wygląda obrzydliwie i jest niedoprawione" - czytamy w komentarzu.

"Czy ty jesteś dorosły?", "To niedopuszczalne", "Nie powinno się wprowadzać takich zakazów" - grzmieli inni internauci.

"Powiedz, że nie umiesz gotować, nie mówiąc, że nie umiesz gotować" - napisała użytkowniczka Instagrama.

Obrazek
Restauracja Fyre w Australii

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie