Zwróć uwagę na ten kod. Po nim rozpoznasz, że w produkcie są robaki

Nie da się ukryć, że robaki w jedzeniu to temat, który w ostatnim czasie przewija się w wielu mediach - polskich i zagranicznych. Czy zdajesz sobie sprawę, że spożywałeś owady, zanim stało się to modne? Wiele produktów zawiera spreparowane ciała robaków. W jaki sposób możesz to rozpoznać?

ObrazekŚwiadome zakupy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Robaki w jedzeniu - czy wiesz, że zjadasz je nieświadomie?

Suszone świerszcze, czy mąka z nich przygotowana to temat na czasie, który u wielu osób wywołuje obrzydzenie. Niezwykle trudno jest sobie wyobrazić fakt, że byłoby się w stanie zjeść taki produkt. Ale czy wiesz, że robaki w jedzeniu występują już od naprawdę długiego czasu. Nie miały one jednak takiej formy, jak produkty, które zostały dopuszczone przez Unię Europejską do użytku. Najczęściej są to spreparowane ciała owadów i innych zwierząt, które występują w postaci popularnych konserwantów.

Obrazek
Rodzina na zakupach - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak dobrze wiesz, konserwanty występują w niemal każdym produkcie spożywczym. Ich celem jest przedłużenie trwałości danego produktu i zapobieganie ich zepsuciu. Dokładne czytanie etykiet i umiejętność rozszyfrowania symboli danych konserwantów, pozwoli ci wykryć robaki, które mogą być obecne w jedzeniu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Popularne spożywcze konserwanty - jak rozpoznać robaki w jedzeniu?

Z pewnością, dobrze wiesz, że konserwanty są oznaczone literką "E". Najważniejsze jest jednak to, co dalej, czyli kod, który pozwoli rozszyfrować dany składnik. Nie jest to takie proste, dlatego postanowiliśmy przygotować dla ciebie krótką "ściągawkę", która może okazać się pomocna podczas zakupów.

Robaki w czekoladzie- Pyszności/ źródło: Canva
Robaki w czekoladzie- Pyszności/ źródło: Canva

Sproszkowane robaki w jedzeniu występują pod postacią następujących kodów:

  • E904 - to bardzo popularny szelak, który wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, czy nabłyszczania warzyw i owoców; robi się go z czerwców, czyli pluskwiaków, które żyją na drzewach;
  • E121 - konserwant dodawany do czerwonych produktów (np. jogurtów) o smaku truskawkowym, malinowym, czy poziomkowym; jest to odmiana koszenili, wytwarzana z czerwców kaktusowych;
  • E120 - to popularna koszenila, która powstaje ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych; wykorzystuje się ją w napojach i słodyczach o kolorze czerwonym.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej