Zwróć uwagę na ten kod. Po nim rozpoznasz, że w produkcie są robaki

Nie da się ukryć, że robaki w jedzeniu to temat, który w ostatnim czasie przewija się w wielu mediach - polskich i zagranicznych. Czy zdajesz sobie sprawę, że spożywałeś owady, zanim stało się to modne? Wiele produktów zawiera spreparowane ciała robaków. W jaki sposób możesz to rozpoznać?

ObrazekŚwiadome zakupy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Robaki w jedzeniu - czy wiesz, że zjadasz je nieświadomie?

Suszone świerszcze, czy mąka z nich przygotowana to temat na czasie, który u wielu osób wywołuje obrzydzenie. Niezwykle trudno jest sobie wyobrazić fakt, że byłoby się w stanie zjeść taki produkt. Ale czy wiesz, że robaki w jedzeniu występują już od naprawdę długiego czasu. Nie miały one jednak takiej formy, jak produkty, które zostały dopuszczone przez Unię Europejską do użytku. Najczęściej są to spreparowane ciała owadów i innych zwierząt, które występują w postaci popularnych konserwantów.

Obrazek
Rodzina na zakupach - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak dobrze wiesz, konserwanty występują w niemal każdym produkcie spożywczym. Ich celem jest przedłużenie trwałości danego produktu i zapobieganie ich zepsuciu. Dokładne czytanie etykiet i umiejętność rozszyfrowania symboli danych konserwantów, pozwoli ci wykryć robaki, które mogą być obecne w jedzeniu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Popularne spożywcze konserwanty - jak rozpoznać robaki w jedzeniu?

Z pewnością, dobrze wiesz, że konserwanty są oznaczone literką "E". Najważniejsze jest jednak to, co dalej, czyli kod, który pozwoli rozszyfrować dany składnik. Nie jest to takie proste, dlatego postanowiliśmy przygotować dla ciebie krótką "ściągawkę", która może okazać się pomocna podczas zakupów.

Robaki w czekoladzie- Pyszności/ źródło: Canva
Robaki w czekoladzie- Pyszności/ źródło: Canva

Sproszkowane robaki w jedzeniu występują pod postacią następujących kodów:

  • E904 - to bardzo popularny szelak, który wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, czy nabłyszczania warzyw i owoców; robi się go z czerwców, czyli pluskwiaków, które żyją na drzewach;
  • E121 - konserwant dodawany do czerwonych produktów (np. jogurtów) o smaku truskawkowym, malinowym, czy poziomkowym; jest to odmiana koszenili, wytwarzana z czerwców kaktusowych;
  • E120 - to popularna koszenila, która powstaje ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych; wykorzystuje się ją w napojach i słodyczach o kolorze czerwonym.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇