Robert Makłowicz nie znosi tego słowa. "Ma pejoratywny wydźwięk"

Robert Makłowicz dzięki swojej ogromnej wiedzy, ale również pasji i ciekawości podróżnika stał się w Polsce postacią niemal legendarną. Nic więc dziwnego, że dla wielu osób uchodzi za prawdziwy autorytet kulinarny. W jednym z wywiadów Makłowicz przyznał, że nie znosi jednego słowa. Niestety Polacy używają go przy stole nagminnie. O jakie słowo chodzi?

ObrazekPyszności - Fot. Facebook
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz: "Ma pejoratywny wydźwięk"

Dla niektórych może to być niemałe zaskoczenie. Okazuje się bowiem, że  znany krytyk kulinarny, mistrz pięknej polszczyzny nie znosi słowa "smacznego".

Zdaniem Roberta Makłowicza to słowo jest  bardzo niekulturalne. Dlaczego?  Otóż używając zwrotu "smacznego", nie do końca jesteśmy przekonani do potrawy, którą serwujemy bądź do dania, które gospodarz nam podaje. W obu przypadkach może zatem sugerować, że jedzenie jest niesmaczne. To nie tylko faux-pas względem gospodarza, ale też językowa wpadka, mogąca odbierać apetyt.

Poza niegrzecznym zwrotem "smacznego" Robert Makłowicz za wpadkę uważa poproszenie gospodarza w trakcie posiłku o sól czy pieprz. Jest to wyraźna sugestia, że potrawa jest niedoprawiona, mdła – po prostu niesmaczne.

A co na to savoir-vivre?

Savoir-vivre, czyli maniery, niegdyś określane jako "bon ton", precyzyjnie określają, jak należy się zachowywać. Nie dziwi zatem fakt, że zasady etykiety odnoszą się również do popularnego w polskich domach zwrotu "smacznego!".

Jak się okazuje, Robert Makłowicz ma rację. Rzeczywiście to wyrażenie jest niefortunne i nie powinno być używane w żadnej sytuacji, zarówno, kiedy jako gospodarze serwujemy gościom potrawę, jak i wtedy, gdy sami jesteśmy gośćmi. Choć dla wielu pominięcie w trakcie posiłku zdawkowego "smacznego" jest niegrzeczne, to w rzeczywistości życzenie komuś smacznego świadczy o braku manier. Może być także krępujące, a nawet utrudniać posiłek – np. wtedy, gdy jemy posiłek w pracy, a każda przechodząca osoba powtarza "smacznego".

Na naszym kanale YouTube znajdziecie przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis