WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Robert Makłowicz nie znosi tego słowa. "Ma pejoratywny wydźwięk"

Robert Makłowicz dzięki swojej ogromnej wiedzy, ale również pasji i ciekawości podróżnika stał się w Polsce postacią niemal legendarną. Nic więc dziwnego, że dla wielu osób uchodzi za prawdziwy autorytet kulinarny. W jednym z wywiadów Makłowicz przyznał, że nie znosi jednego słowa. Niestety Polacy używają go przy stole nagminnie. O jakie słowo chodzi?

ObrazekPyszności - Fot. Facebook
Katarzyna Gileta

Robert Makłowicz: "Ma pejoratywny wydźwięk"

Dla niektórych może to być niemałe zaskoczenie. Okazuje się bowiem, że  znany krytyk kulinarny, mistrz pięknej polszczyzny nie znosi słowa "smacznego".

Zdaniem Roberta Makłowicza to słowo jest  bardzo niekulturalne. Dlaczego?  Otóż używając zwrotu "smacznego", nie do końca jesteśmy przekonani do potrawy, którą serwujemy bądź do dania, które gospodarz nam podaje. W obu przypadkach może zatem sugerować, że jedzenie jest niesmaczne. To nie tylko faux-pas względem gospodarza, ale też językowa wpadka, mogąca odbierać apetyt.

Poza niegrzecznym zwrotem "smacznego" Robert Makłowicz za wpadkę uważa poproszenie gospodarza w trakcie posiłku o sól czy pieprz. Jest to wyraźna sugestia, że potrawa jest niedoprawiona, mdła – po prostu niesmaczne.

A co na to savoir-vivre?

Savoir-vivre, czyli maniery, niegdyś określane jako "bon ton", precyzyjnie określają, jak należy się zachowywać. Nie dziwi zatem fakt, że zasady etykiety odnoszą się również do popularnego w polskich domach zwrotu "smacznego!".

Jak się okazuje, Robert Makłowicz ma rację. Rzeczywiście to wyrażenie jest niefortunne i nie powinno być używane w żadnej sytuacji, zarówno, kiedy jako gospodarze serwujemy gościom potrawę, jak i wtedy, gdy sami jesteśmy gośćmi. Choć dla wielu pominięcie w trakcie posiłku zdawkowego "smacznego" jest niegrzeczne, to w rzeczywistości życzenie komuś smacznego świadczy o braku manier. Może być także krępujące, a nawet utrudniać posiłek – np. wtedy, gdy jemy posiłek w pracy, a każda przechodząca osoba powtarza "smacznego".

Na naszym kanale YouTube znajdziecie przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców