Robert Makłowicz nigdy nie dodaje tych składników do leczo. To kulinarna zbrodnia

Lubisz leczo i często serwujesz je w swoim domu? Koniecznie sprawdź, czy robisz je dobrze. W jaki sposób? Doświadczony i ceniony znawca sztuki kulinarnej Robert Makłowicz wskazuje najczęstsze błędy.

Robert Makłowicz wyjaśnia jak powinno wyglądać prawdziwe leczoRobert Makłowicz wyjaśnia jak powinno wyglądać prawdziwe leczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | @Robert_Maklowicz, gkrphoto

Często jest tak, że robimy jakieś danie i nawet nie zastanawiamy się, czy działamy zgodnie z tradycyjnym przepisem, czy też nie. Ba, niekiedy jesteśmy przekonani, że danie pochodzi z konkretnej kuchni, a w rzeczywistości jest całkiem inaczej.

Jako przykład mogę podać tu placki po węgiersku, które tak naprawdę z kuchnią węgierską nie mają nic wspólnego. W jednym ze swoich filmów na YT na ten temat wypowiedział się Robert Makłowicz. I to właśnie wtedy dowiedziałam się, że to kultowe dania w naszym kraju powstało tak naprawdę w rodzimej kuchni w okresie PRL. Wiedziałeś o tym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Czy to na pewno leczo?

Pan Robert nie przestaje edukować Polaków. Tym razem przyszedł czas na leczo, które również cieszy się w naszych kuchniach sporą popularnością. Jak się jednak okazuje, mało kto przygotowuje je w prawidłowy sposób. Co Polacy robią źle? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Jak często serwujesz w swojej kuchni leczo?
Jak często serwujesz w swojej kuchni leczo? © Adobe Stock | StockphotoVideo

Makowicz wyjaśnia, jak powinno wyglądać prawdziwe węgiersko leczo

Jak się okazuje, w tradycyjnym przepisie na leczo nie występują składniki, które bardzo często znajdują się w naszych daniach tego typu.

Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w naszych sklepach, hiszpańska i pękata. To powinna być podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka.

tłumaczy Robert Makłowicz.

Poza tymi składnikami w leczo zdaniem pana Roberta nie może zabraknąć czosnku, papryki w proszku, pomidorów, soli oraz tłuszczu. I tu znawca sztuki kulinarnej wymienia olej albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny.

I nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest wtedy prawdziwe leczo.

dodaje znawca sztuki kulinarnej.

Jak się okazuje, dodając zakazane zdaniem pana Roberta składniki do leczo, tak naprawdę gotujemy ratatouille. Mężczyzna podkreśla, jednocześnie, że choć jest to pokrewna potrawa, to na pewno nie wywodzi się z Węgier. W swojej wypowiedzi pan Robert zaznaczył jednocześnie, że jedynym dodatkiem, jaki można wrzucić do lecza, jest kiełbasa. Ale on akurat nie jest zwolennikiem takiej kombinacji.

I wszystko jasne. Teraz już wiesz, jak dokładnie zrobić leczo. Koniecznie daj mi znać, w jaki sposób ty gotujesz to pyszne danie. Jakich składników nie może zabraknąć w twojej wersji kultowego posiłku?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy