Robert Makłowicz nigdy nie dodaje tych składników do leczo. To kulinarna zbrodnia
Lubisz leczo i często serwujesz je w swoim domu? Koniecznie sprawdź, czy robisz je dobrze. W jaki sposób? Doświadczony i ceniony znawca sztuki kulinarnej Robert Makłowicz wskazuje najczęstsze błędy.
28.08.2023 13:27
Często jest tak, że robimy jakieś danie i nawet nie zastanawiamy się, czy działamy zgodnie z tradycyjnym przepisem, czy też nie. Ba, niekiedy jesteśmy przekonani, że danie pochodzi z konkretnej kuchni, a w rzeczywistości jest całkiem inaczej.
Jako przykład mogę podać tu placki po węgiersku, które tak naprawdę z kuchnią węgierską nie mają nic wspólnego. W jednym ze swoich filmów na YT na ten temat wypowiedział się Robert Makłowicz. I to właśnie wtedy dowiedziałam się, że to kultowe dania w naszym kraju powstało tak naprawdę w rodzimej kuchni w okresie PRL. Wiedziałeś o tym?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy to na pewno leczo?
Pan Robert nie przestaje edukować Polaków. Tym razem przyszedł czas na leczo, które również cieszy się w naszych kuchniach sporą popularnością. Jak się jednak okazuje, mało kto przygotowuje je w prawidłowy sposób. Co Polacy robią źle? Już za moment wszystko stanie się jasne.
Makowicz wyjaśnia, jak powinno wyglądać prawdziwe węgiersko leczo
Jak się okazuje, w tradycyjnym przepisie na leczo nie występują składniki, które bardzo często znajdują się w naszych daniach tego typu.
Poza tymi składnikami w leczo zdaniem pana Roberta nie może zabraknąć czosnku, papryki w proszku, pomidorów, soli oraz tłuszczu. I tu znawca sztuki kulinarnej wymienia olej albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny.
Jak się okazuje, dodając zakazane zdaniem pana Roberta składniki do leczo, tak naprawdę gotujemy ratatouille. Mężczyzna podkreśla, jednocześnie, że choć jest to pokrewna potrawa, to na pewno nie wywodzi się z Węgier. W swojej wypowiedzi pan Robert zaznaczył jednocześnie, że jedynym dodatkiem, jaki można wrzucić do lecza, jest kiełbasa. Ale on akurat nie jest zwolennikiem takiej kombinacji.
I wszystko jasne. Teraz już wiesz, jak dokładnie zrobić leczo. Koniecznie daj mi znać, w jaki sposób ty gotujesz to pyszne danie. Jakich składników nie może zabraknąć w twojej wersji kultowego posiłku?